Unde învaţă copiii de vedetă

Apropo.ro / 09.09.2012, 08:00
Unde învaţă copiii de vedetă
Şcoli private, de stat, acasă? Când vine vorba de educaţia copiilor, vedetele se confruntă cu aceeaşi dilemă ca şi muritorii de rând. De curând, Katie Holmes a decis să o înscrie pe Suri la o şcoală catolică de fete şi iată ce opţiuni au alţi părinţi-vedetă pentru moştenitorii lor.


În 2010, Katie Holmes vorbea extaziată despre beneficiile învăţatului acasă – homeschooling – aceeaşi metodă folosită şi de fraţii vitregi ai lui Suri: „Suri învaţă acasă – are un profesor care îi predă în fiecare zi. Ne place educaţia unu la unu. Sunt fericită că fiica mea este ambiţioasă şi conştiincioasă. Trebuie să ţinem cont de ceea ce doreşte copilul”. Acum, doi ani mai târziu, şi după divorţul de Tom Cruise, Katie a înscris-o pe Suri într-o şcoală catolică de fete din New York, unde va începe clasa întâi din această toamnă.


Când părinţii îşi mută constant familia în funcţie de programul de filmare, este dificil să menţii o stare de normalitate în viaţa şcolară a copiilor. Pentru Angelina Jolie şi Brad Pitt, răspunsul a fost înscriere la o filozofie educaţională – programul French Lycée – apoi să găsească şcolile care folosesc acest sistem în oraşele în care poposesc. Când nu găsesc, angajează un profesor care le predă copiilor acasă. De altfel, Angelina Jolie şi-a exprimat nemulţumirea faţă de sistemul educaţional din zilele noastre. „Părerea mea e că sistemul educaţional aparţine altor epoci şi nu mai ţine pasul cu copiii noştri, cu stilul nostru de viaţă… în loc să să zbenguiască prin clasă, mi-ar plăcea să fie duşi la un muzeu, să înveţe să cânte la chitară, să citească o carte bună”.

Will şi Jada Pinkett Smith au preferat, ani de zile, să îşi ţină copiii, pe Jaden şi Willow, acasă, unde aceştia să primească cea mai bună educaţie de la un profesor. Apoi, cuplul de actori şi-a deschis propria şcoală privată. Iată ce declara Will Smith într-un interviu: „Acum şase ani, am ales homeschooling pentru copiii noştri. Am găsit alţi 8 sau 9 părinţi care preferau aceeaşi metodă, aşa că am pus copiii împreună… Este un concept educaţional în care credem cu tărie şi ne-ar plăcea să creem un sistem care să revoluţioneze învăţământul de stat”. Jada Pinkett Smith declara, la rândul ei: „Sistemul nostru de învăţământ – public sau privat – este gândit pentru era industrială. Acum, ne aflăm în plină eră tehnologică. Nu vrem ca cei mici să memoreze chestii. Vrem ca aceştia să înveţe”.


Ca absolventă a unei şcoli private din New York, Gwyneth Paltrow a trebuit să decidă pentru copiii ei şi ai lui Chris Martin nu dacă vor învăţa la stat sau la privat, ci la ce şcoală particulară să meargă. Gwyneth a vorbit despre dificultăţile de care s-a lovit când a încercat să-şi înscrie copiii, pe Apple şi Moses, la o şcoală privată din Marea Britanie. „Şi în New York este dificil să găseşti locuri la o şcoală bună, dar aici, în Londra, am realizat că trebuie să-ţi înscrii copilul în momentul în care acesta se naşte, altfel e prea târziu… Adică, m-am panicat rău până să găsesc ceva”. Între timp, Gwyneth oferă 60.000 de lire sterline unui profesor care predă limbile greacă, latină, franceză, posibil japoneză sau mandarină, dar şi lecţii de navigat şi tenis.
Gabriela Groza