Unde își depun pinguinii ouăle?

Apropo.ro / 30.03.2015, 20:00
Unde își depun pinguinii ouăle?
Cei mai mulți dintre pinguini locuiesc în Antarctica, care este în majoritate acoperită cu zăpadă și gheață, așa că există un oarecare mister în legătură cu locul în care pinguinii își depun ouăle.

Pe perioada iernii din Antarctica, respectiv între februarie și octombrie, pinguinii trăiesc în ape. O dată cu venirea primăverii, respectiv la începutul lui octombrie, pinguinii revin pe uscat și pornesc într-o adevărată călătorie de căutare a unor locuri potrivite pentru a se înmulți.

Pinguinii ajung să parcurgă și 100 de kilometri până să dea peste coasta muntoasă a Antarcticii. De obicei masculii ajung primii și se duc direct la cuiburile făcute de cu un an înainte. Cuiburile sunt făcute din pietre, așa că zăpada nu poate fi o problemă. Masculul și femela concep un nou cuib, înainte ca ouăle să fie depuse. Pietrele sunt transportate cu ajutorcul ciocurilor. Unul dintre pinguini pune pietrele, iar celălalt le așează într-un morman.

La mijlocul lui noiembrie, femela depune două ouă. Apoi intervine un proces extrem de interesant. Masculul și femela supraveghează și clocesc ouăle pe rând. În paralel, cei doi merg, pe rând, în apele mării pentru a se hrăni. Timing-ul este impresionant, în condițiile în care femelele se întorc de fiecare dată la timp pentru a urmări cu puii ies din ouă. Masculul și femela supraveghează puii, pe rând, și în primele patru săptămâni de viață.