Unde și de ce muncitorii sunt plătiți cu bere și țigări!

De: Marian Andrei / 10.12.2013, 16:00
Unde și de ce muncitorii sunt plătiți cu bere și țigări!
Acest program guvernamental este atât de apreciat încât s-a format deja o lungă listă de așteptare cu numeroase persoane care doresc să muncească în schimbul acestei forme de plată.

Programul, inițiat anul trecut de Fundația Rainbow, o organizație privată, dar care beneficiază de finanțare guvernamentală, îi ajută pe oamenii străzii și pe dependenții de droguri și alcool

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Totul se petrece la Amsterdam. Aici, cei care au probleme cu alcoolismul au șansa să muncească la salubrizarea orașului, primind în schimb bere, o jumătate de pachet de tutun pentru rulat, o masă caldă și 10 euro zilnic.

„Nu sunt mândru că sunt alcoolic, dar mă mândresc cu faptul că am din nou un loc de muncă”, spune unul dintre beneficiarii programului, care timp de zece ani nu a găsit de muncă din cauza alcoolismului său cronic.

Programul începe la ora 9.00 dimineața, cu două doze de bere. La pauza de masă, alături de mâncare mai primesc două beri, iar la sfârșitul zilei de muncă, încă una sau două, în funcție de „performanțe”.

Unul dintre cei mai entuziaști susținători ai acestui program este Fatima Elatik, primarul unui district din estul Amsterdamului. În calitatea ei de musulman practicant, Fatima Elatik a precizat că nu este de acord cu consumul de alcool, dar a adăugat că „alcoolicii nu pot fi pur și simplu ostracizați. Este mai bine dacă ei primesc ceva util de făcut, iar dependența lor este restrânsă la o cantitate limitată de bere, fără a primi băuturi mai tari”.