Unde sunt cele mai mari zacaminte de aur din lume

Apropo.ro / 03.11.2011, 16:00
Unde sunt cele mai mari zacaminte de aur din lume
Se estimeaza ca Romania ar avea circa 700 de tone de aur, insa nu se afla inclusa in top 10 al tarilor cu cele mai mari zacaminte de aur din lume.

Aurul a fost, este si va ramane una dintre cele mai pretuite comori ale omenirii, fie la nivel de individ sau de grup. Cu atat mai importante sunt cele mai mari exploatari miniere si zacaminte de aur de pe intregul mapamond.

10. Mina Hishikari – Japonia

In 1981, cand compania Sumimoto Metal Mining a descoperit cele mai mari filoane singulare de aur din intreaga lume, in locul care avea sa devina mina Hishikari. Concentratia de aur din zacamantul din Sumimoto este de la sase pana la zece ori mai mare decat concentratia medie dintr-o mina obisnuita de aur.

9. Mina Dawson – Teritoriul Yukon, Canada

Desi in iulie 1857 ziarele din San Francisco relatau povestea unor mineri intorsi din Yukon cu sacii plini de pepite, si astfel s-a declansat Goana dupa Aur spre Klondike, abia de la inceputul secolului trecut, exploatarea aurului s-a facut prin intermediul utilajelor industriale. Se estimeaza ca, pana in prezent, din aceste mine s-a extras aur in valoare de peste 30 milioane USD.

aur

8. Insula Lihir – Papua Noua Guinee

La aproximativ 800 kilometri nord-est de Port Moresby, in Marea Bismarck, se gaseste Insula Lihir. In estul insulei, compania Newcrest Mining exploateaza metalul pretios din Mina Lihir.

Insula a luat nastere ca urmare a activitatii vulcanice din zona, iar aurul a fost descoperit initial in timpul prospectiunilor din anul 1983, pentru ca exploatarea si productia sa sa demareze odata cu anul 1997.

Imbunatatirile si modernizarile recente permit productia a peste 28 tone de aur anual, pana in anul 2020.

7. Mina Homestake – Dakota de Sud, Statele Unite ale Americii

Mina Homestake din Dakota de Sud si-a incetat aparent activitatile in pragul anului 2002, era cea mai mare si mai adanca mina aurifera din America de Nord. Timp de peste 125 ani, americanii au extras de aici cantitatea de 1.133 tone aur.

Citeste mai multe detalii despre zacamintele de aur din lume, pe Descopera.