Unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume

Apropo.ro / 16.05.2014, 11:30
Studiile arată că oamenii mai înalți par să fie mai puternici, mai încrezători în forțele proprii și mai atrăgători, iar țările din lista de mai jos au cu ce să se mândrească la asemenea capitole.

Nu trebuie să uităm că înălțimea are și dezavantaje. Apar complicații din punct de vedere medical și devine un coșmar să-ți găsești haine pe măsură.

10. SUA

Americanii formau, cândva, cea mai înaltă țară din lume. Asta pentru că locuitorii SUA consumau numai lapte și carne, respectiv numai alimente naturale. Totuși, în ultimii zeci de ani, americanii au început să crească mai mult pe orizontală decât pe verticală, având de suferit în special din cauza alimentației de tip fast-food. Totuși, să nu uităm că americanii rămân, încă, printre cei mai înalți oameni din lume. Iar mulți dintre coloșii SUA câștigă milioane de dolari jucând baschet în NBA. De altfel, 20% dintre americanii de peste doi metri înălțime joacă baschet la nivel profesionist.

9. Irlanda

Irlandezii au o reputație proastă de mari consumatori de băuturi alcoolice. Când, de fapt, despre ei ar trebui să se spună că sunt foarte înalți și … mari băutori. Media de înălțime a irlandezilor este 1,78 metri. Iar pe lângă băutură și înălțimi, irlandezii sunt recunoscuți și pentru talentul de a cânta și a face versuri.

8. Grecia

Despre greci se spune că sunt oameni mici, în special din cauza statuilor. Însă este doar un alt moment în care realitatea bate legenda. Nu se știe dacă este din cauza dietei mediteraneene sau a vântului uscat, dar grecii sunt printre cei mai înalți oameni din lumea. Rar găsești un bărbat grec care să aibă sub 1,8 metri înălțime.

7. Germania

Nemții au printre cei mai înalți bărbați din lume, media fiind undeva peste 1,8 metri înălțime. Dacă aveți dubii, gândiți-vă doar la Dirk Nowitzki, vedeta lui Dallas Mavericks, care are 2,13 metri înălțime, sau la Tibor Pleiz, centrul de la Saski Baskonia, care are 2,15 metri înălțime.

6. Cehia

Cehia are cea mai mare rată de creștere a mediei de înălțime din Europa de Est. Iar asta se observă și în creșterea calității vieții. Bărbații cehi au o medie de 1,82 metri înălțime. Evident, cei mai înalți dintre ei joacă baschet. Jan Vesely, de la Denver Nuggets, are 2,13 metri înălțime și este vedeta naționalei masculine de baschet a Cehiei.

5. Croația

Ne apropiem, deja, de o medie de 1,85 metri înălțime la bărbați. Croații au pus îmbunătățirea condițiilor de viață pe seama înălțimii ridicate a oamenilor. Grație acestui aspect, croații au devenit mari fani baschet și au fost printre primii care au reușit să se impună în NBA (Liga Nord-Americană). Cu toții ne amintim de Toni Kukoc, baschetbalistul croat de 2,11 metri înălțime și care în anii ”90 scria istorie pentru Chicago Bulls. Astăzi, croații se bazează pe Ante Tomic, 2,18 metri înălțime, și pe Luksa Andric și Luka Zoric, baschetbaliști care au 2,10 metri înălțime.

4. Lituania

Lituanienii au crescut enorm în ultimii o sută de ani, mai ales în perioada în care au făcut parte din URSS. Rezultatul unui studiu făcut la începutul anilor 1900 arată că lituanienii aveau o medie de doar 1,60 metri înălțime. Iar de curând s-a stabilit că ei au ajuns la o medie de circa 1,84 metri înălțime. Ceea ce înseamnă că media de înălțime a crescut cu aproape 25 de centimetri în aproximativ 100 de ani.

3. Danemarca

Danezii nu sunt doar printre cei mai înalți oameni din lume, cu o medie de 1,85 metri înălțime, dar și printre cei mai bogați, având unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor. Iar danezii sunt renumiți și pentru modul în care investesc în viitorul copiilor, propunându-și ca aceștia să-și valorifice la maxim întregul potențial.

2. Norvegia

Nu poți să nu fii gelos pe Norvegia, dacă ne gândim că bate toate recordurile în materie de democrație, calitate a vieții, dezvoltare a oamenilor și susținere socială. În special, Norvegia este recunoscută pe susținerea socială finanțată prin explorarea resurselor naturale. Și după cum știm, calitatea vieții este pusă în legătură cu înălțimea peste medie. Să nu uităm, însă, că norvegienii se trag din vikingi, care erau recunoscuți mai ales pentru înălțimile lor uriașe.

1. Olanda

În fiecare an, indiferent de cine face studiul, rezultatul este același. Olandezii sunt cei mai înalți oameni din lume. Iar media lor de înălțime crește în continuu, ceea ce pare ironic dacă ne gândim că țara este cunoscută ca fiind plată. Olandezii pun creșterea lor în înălțime pe consumul de lactate, brânzeturi și pește proaspăt. Cât de înalți sunt olandezi? Atât de înalți încât au nevoie de organizații non-profit care să se lupte pentru drepturile oamenilor înalți. Iar ușile clădirilor oficiale au fost mărite de-a lungul timpului pentru a permite oamenilor să pătrundă fără să se aplece.