„Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”, de Gabriel de Achim, are premiera mondială la Tallinn (VIDEO)

De: Ana Obretin / 17.11.2021, 13:19

Filmul „Snowing Darkness”, semnat de Gabriel de Achim, va avea premiera mondială în competiția Rebels With A Cause din cadrul celei de-a 25-a ediții a PÖFF – Tallinn Black Nights Festival.

Evenimentul, a cărui primă ediție a avut loc în 1997 în capitala estoniană, se desfășoară anul acesta între 12 și 28 noiembrie și este unul dintre cele mai importante dedicate cinema-ului din Europa. De altfel, din 2014, a fost desemnat festival de clasă A de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film, cu una dintre cele mai vizibile secțiuni competiționale din regiune.

„Snowing Darkness” este produs de Mandragora și distribuit în România de Iadasarecasa cu titlul „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”. Lansarea în cinematografele din țară este programată pentru prima parte a anului viitor. Prima proiecție de la Tallinn, premiera internațională, va avea loc pe 25 noiembrie.

„Cu Festivalul de film din Tallinn am multe amintiri plăcute. Cred că este unul dintre cele mai importante festivaluri din Nordul Europei, un festival care crește de la an la an. Și asta nu numai pentru numărul mare de filme selecționate, ci, în primul rând, datorită publicului. Estonienii iubesc cinemaul – sălile sunt arhipline (nu știu cum va fi acum, cu pandemia) și atmosfera este una cu totul specială. Nu în ultimul rând, nordicii iubesc ninsorile. Nici că se poate un loc mai bun de a lansa «Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric».” a declarat Gabriel de Achim, într-un comunicat remis Apropo.

Filmul este cel de-al treilea lungmetraj al regizorului, cunoscut deja publicului pentru „Ultima zi”, lansat în 2016, și „Visul lui Adalbert”, în 2011, dar și pentru serialul de televiziune „Las Fierbinți”.

„Snowing Darkness/ Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric” relatează întâmplările prin care trece Teo, un regizor care repetă cu actorii pentru un nou proiect. Subiectul, autobiografic, este derutant încă de la început: frământările unui regizor care pune în scenă o piesă de teatru despre drama pe care o trăiește după moartea fetiței lui, în urma unei boli incurabile. Pe măsură ce înaintează, povestea compusă din cinci variante de lucru, în care singurele personaje constante sunt el, soția și fetița lor, scoate la suprafață episoade incerte, la limita dintre viață și ficțiune, accentuând dilemele. Frământările apar la fiecare secvență din viața camuflată fie în piesa de teatru, fie în filmul care pare să nu aibă început și sfârșit ori în detaliile cotidiene care uneori o fac când ambiguă, când comic-absurdă, când insuportabilă.

Alături de Bogdan Dumitrache, interpretul rolului principal, din distribuția filmului mai fac parte actorii Anca Androne, Luiza Gherghinescu, Gheorghe Ifrim, Rolando Matsangos și Silvana Mihai.

Vezi trailerul mai jos:

Scenariul este semnat de Gabriel de Achim și Cosmin Manolache, imaginea, de Adrian Iurchevici, iar producătorii filmului sunt Anca Puiu și Smaranda Zărnoianu.

CITEȘTE ȘI: „După 40 de zile”, de Andrei Gruzsniczki, în selecția oficială a Festivalului de Film de la Moscova

Foto: Iadasarecasa