Ungaria vrea să scoată în afara legii creditele în valută

De: Marian Andrei / 02.12.2013, 10:30
Ungaria vrea să scoată în afara legii creditele în valută
Ministerul Justiției din Ungaria a cerut Curții Constituționale o opinie privind posibila neconstituționalitate a creditelor în valută, argumentând că băncile au abuzat de poziția lor în relația cu împrumutații sau au încălcat drepturile consumatorilor.

Guvernul va argumenta, probabil, că acesta este un caz clasic de inducere în eroare la vânzarea unui produs financiar, similar cu inducerea în eroare a investitorilor la vânzarea de obligațiuni ipotecare înaintea crizei financiare în SUA și Marea Britanie, a spus Timothy Ash, analist la Standard Bank, din Londra.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Mulți unguri au cotractat credite în valută în deceniul trecut. Criza financiară globală a cauzat, însă, deprecierea puternică a forintului și probleme majore pentru consumatorii cu împrumuturi în monedă străină, în principal în fanci elvețieni și euro. În multe cazuri, costurile lunare ale unui astfel de credit au crescut și de peste două ori.

Guvernul a adoptat în ultimii ani mai multe măsuri pentru a veni în sprijinul împrumutaților, inclusiv posibilitatea refinanțării sau restituirii anticipate la rate de schimb avantajoase. Deciziile executivului de la Budapesta au cauzat, însă, pierderi semnificative băncilor prezente în Ungaria.

Noua măsură privind neconstituționalitatea creditelor în valută ar putea avea un impact major asupra băncilor, având în vedere valoarea încă ridicată a portofoliilor de credite în valută. O decizie împotriva băncilor ar susține continuarea dezintermedierii financiare, însă există limite în privința rapidității cu care băncile străine se pot retrage de pe piață, în timp ce majoritatea instituțiilor de credit sunt relativ „captive”, a afirmat Ash.