Unge rulmentii

Apropo.ro / 03.07.2002, 11:59
Unge rulmentii
Daca in timp ce mergi cu masina auzi un "fluierat" care vine de la roti, inseamna ca ai probleme cu rulmentii. Mai precis, gradul lor de lubrifiere lasa de dorit. Asa ca pune-te si unge-i. Ungerea rulmentilor presupune - mai intai - scoaterea rotii, ungerea cu lubrifiant a rulmentilor si


Daca in timp ce mergi cu masina auzi un „fluierat” care vine de la roti, inseamna ca ai probleme cu rulmentii. Mai precis, gradul lor de lubrifiere lasa de dorit. Asa ca pune-te si unge-i.

Ungerea rulmentilor presupune – mai intai – scoaterea rotii, ungerea cu lubrifiant a rulmentilor si apoi remontarea ei.

Astazi, majoritatea rulmentilor fabricati nu mai necesita lubrifiere. Dar, inca, mai exista o multime de masini ai caror rulmenti necesita aceasta operatie.

Sunt doua motive pentru care ungerea rulmentilor este necesara. In primul rand – in timp – lubrifiantul din rulmenti se va epuiza si nu va mai fi eficient. In al doilea rand, lubrifiantul se va murdari, acumuland mizerie, ceea ce va determina deteriorarea rulmentului si functionarea greoaie a rotii.

Daca nu ungi rulmentii – la timp – cu suficienta vaselina, roata nu va mai fi lubrifiata si se va supraincalzi. Cand acest lucru se produce, roata respectiva iti va face probleme, printre care… dereglarea directiei.

Mirel MIRCEA

Tags: