Uniformele scolare ar putea (re)deveni obligatorii

Apropo.ro / 20.01.2009, 10:45
Uniformele scolare ar putea (re)deveni obligatorii
Recrudescenta actelor de violenta din scoli a devenit un subiect de preocupare pentru oficiali.

Recrudescenta actelor de violenta din scoli a devenit un subiect de preocupare pentru inspectoratele scolare. Desi conform Legii 35/2007 fiecare scoala ar trebui sa adopte pentru elevii sai cel putin un semn distinctiv – "ecuson, uniforma, esarfa sau altele asemenea" – masura nu a fost aplicata de aproape nici o scoala. La fel, nici obligativitatea securizarii scolilor nu a fost aplicata, pe de o parte din cauza lipsei fondurilor, pe de alta parte pentru ca neaplicarea acestei masuri nu implica nicio sanctiune.

In acest context, Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a hotarat introducerea unor masuri precum: prezentarea la orele de dirigentie si la sedintele cu parintii, pe marginea cazurilor reale de violenta, a indatoririlor si sanctiunilor ce pot fi aplicate elevilor; respectarea prevederilor Legii nr. 35/2007, privind obligativitatea purtarii de catre toti elevii a insemnelor scolare aprobate in unitatea de invatamant respectiva; sanctionarea tuturor celor care nu respecta prevederea privind interzicerea fumatului in scoli; interzicerea parasirii de catre elevi a unitatilor de invatamant in timpul programului scolar.

Pentru a testa eficacitatea masurilor, ISMB doreste ca impreuna cu primaria sa demareze un proiect pilot, care consta in introducerea uniformelor in cate un liceu din fiecare sector al capitalei.