Uniunea Europeana impune embargo petrolier Iranului

Apropo.ro / 23.01.2012, 17:40
Uniunea Europeana impune embargo petrolier Iranului
Tarile membre UE au convenit azi dimineata sa impuna un embargo petrolier gradual Iranului pentru a sanctiona banca centrala iraniana in scopul de a impiedica finantarea programului sau nuclear.

"S-a ajuns la un acord de principiu pentru un embargo petrolier impotriva Iranului" in cadrul unei reuniuni a ambasadorilor din tarile membre UE la Bruxelles, a declarat o sursa diplomatica. Acesta trebuie adoptat oficial in cursul zilei, cu ocazia unei reuniuni a ministrilor europeni de Externe.

Iranul a amenintat recent ca va inchide stramtoarea Ormuz daca se va institui un embargou petrolier impotriva sa din cauza controversatului program nuclear pe care-l desfasoara. Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a avertizat de mai multe ori Iranul ca blocarea stramtorii Ormuz va constitui pentru SUA trecerea unei "linii rosii".

Portavionul american USS Abraham Lincoln, a trecut ieri stramtoarea Ormuz si se afla in prezent in Golful Persic, din escorta sa facand parte o fregata britanica, o nava militara franceza, dar si un crucisator si doua distrugatoare ale armatei SUA.

Stramtoarea Ormuz are o importanta strategica deosebita, deoarece prin ea trec o treime din vasele cu petrol din intreaga lume.