Unul dintre cele mai importante orașe din SUA a intrat în faliment

De: Gabriela Voicu / 20.07.2013, 14:47
Unul dintre cele mai importante orașe din SUA a intrat în faliment
Unul dintre cele mai importante orașe din lume a ajuns o ruină - este în faliment și are 78.000 de clădiri abandonate.

Detroit a devenit recent cel mai important oraș din Statele Unite ale Americii care s-a declarat în faliment. Orașul american cunoscut drept locul de origine al automobilului, se zbate între gravele probleme economice, încercarea de a-i convinge pe locuitori să nu se mute și rata foarte mare de infracționalitate.

Una dintre marile probleme ale Detroit-ului este scăderea alarmantă a numărului de locuitori. În anii ’50, aici locuiau 1,8 milioane de oameni, iar acum au rămas aproximativ 700.000 de locuitori. Exodul a fost cauzat în mare parte de rata de infracționalitate ajunsă la cote uluitoare, numărul de crime fiind cel mai mare din ultimii 40 de ani.

În Detroit au rămas 78.000 de clădiri abandonate, devenind un peisaj dezolant, cu marii săi zgârie-nori părăsiți, cu uzinele în ruină și case lăsate în paragină.

„Intrarea în faliment este singura soluție care va permite Detroitului să redevină stabil și viabil”, a declarat Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, într-un comunicat.

Datoria acumulată de Detroit este imensă – 18,5 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai mare oraș al țării care intră în faliment.

Municipalitatea publică nu mai este în măsură să asigure iluminatul public în numeroase cartiere. Doar o treime din ambulanțe funcționează, în lipsa mijloacelor de întreținere.

Detroit a fost leaganul celor trei giganti – Ford, Chrysler, General Motors, iar destinul său a fost atât de legat de mașini încât grupuri rock precum MC5 („Motor City 5”) sau o casă de discuri – Motown (de la „Motor Town”) s-au inspirat din această industrie, în timp, pentru a-și alege denumirile.