UPDATE: Averile demnitarilor sunt secrete

Apropo.ro / 06.10.2008, 10:38
UPDATE: Averile demnitarilor sunt secrete
"Saracii" demnitari: sunt obligati in mod ilegal sa completeze declaratii de avere.

UPDATE: CSM a dat-o la intors, azi, dupa ce a primit critici din partea Transparency International Romania: "Declaratiile de avere sunt si vor ramane publice. CSM nu contesta continutul lor, ci doar caracterul public al datelor personale", a precizat Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al CSM, aratand ca "unor magistrati li s-au spart domiciliile si in acest caz nu se poate vorbi de protectie a persoanelor".

Stirea initiala: Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, a cerut saptamana trecuta sesizarea Curtii Constitutionale asupra faptului ca articolul care impunea completarea si publicarea declaratiilor de avere, din Legea nr. 115 din 1996 privind declararea si controlul averilor, a fost deja declarat neconstitutional inca din 16 aprilie 2008, dar a supravietuit in Legea Agentiei Nationale de Integritate, aflata in vigoare.

Lidia Barbulescu a declarat ca decizia CCR in acest caz este previzibila intrucat „Curtea nu se poate dezice de deciziile anterioare“, or, CCR s-a pronuntat deja in acest caz. In opinia presedintelui CSM, pe viitor, accesul presei sau al cetatenilor la declaratiile de avere sau de interese se va putea face doar la cerere, in virtutea Legii privind liberul acces la informatii de interes public.

Horia Georgescu, secretarul general al ANI, a explicat ca o astfel de decizie a CCR ar ingreuna foarte mult activitatea Agentiei, deoarece circa 80% din dosarele instrumentate de Agentie provin din autosesizari ca urmare a articolelor de presa, deci secretizarea declaratiilor de avere ar priva ANI de o importanta sursa de informatii.