Update-uri pentru Notes si Domino

Apropo.ro / 09.08.2004, 13:08
Update-uri pentru Notes si Domino
IBM intentioneaza sa adauge conexiuni la software-ul sau DB2 database si o multitudine de tool-uri la urmatorul update al software-lor sale Lotus Notes si Domino pentru firme. Recent Big Blue a distribuit o a doua lansare, versiunea 7, a Lotus Notes/Domino si intentioneaza sa termine

IBM intentioneaza sa adauge conexiuni la software-ul sau DB2 database si o multitudine de tool-uri la urmatorul update al software-lor sale Lotus Notes si Domino pentru firme.

Recent Big Blue a distribuit o a doua lansare, versiunea 7, a Lotus Notes/Domino si intentioneaza sa termine versiunea finala in prima jumatate a anului viitor. Upgrade-ul introduce o noua politica de updatare a tuturor componentelor majore ale familiei Notes si Domino – software server, unelte de dezvoltare si client – si reducerea greutatii la integrare pentru administratorii IT.

Originea software-ului Notes dateaza inainte de anii ´80. Produsul a fost primul dintre asa-numitele pachete software groupware de pe piata, care combina e-mail, discutii in grup si schimbul de decumente.

IBM, care a achizitionat Lotus Development in 1995, a adaugat mai tarziu o aplicatie server numita Domino pentru a permite utilizatorilor sa publice documente Notes pe Web. Produsul combinat include software-ul client Notes si aplicatia server Domino. Ambele sunt upgradate la versiunea 7.0.

Versiunea 7 va include schimbari importante in toate cele trei domenii. Pe partea de server, IBM s-a concentrat asupra imbunatatirilor ce vor permite unui singur server Domino sa gestioneze cu 50% mai multi utilizatori fata de versiunea curenta 6.5. De asemenea schimbarile aduse produsului vor permite in final aplicatiilor Notes/Domino sa schimbe date cu sisteme bazate pe software-ul DB2 database, o cerita tot mai mare din partea clientilor.

Pentru dezvoltatorii Notes/Domino versiunea 7 va aduce noi unelte ce vor converti automat aplicatiile Notes in servicii Web bazate pe XML.

Pe partea de client, noul Notes va prezenta o multitudine de unelte pentru a simplifica sarcinile comune de birou. Acestea includ posibilitatea de a rezerva camerele de sedinte direct din fereastra de calendar a Notes, posibilitatea de a vizualiza cu usurinta mesajele e-mail si suport avansat pentru multitasking.

Notes si Domino de la IBM concureaza cu clientul e-mail Outlook si software-ul server Exchange de la Microsoft. Cele doua companii domina piata, cu cote aproape egale. Alti concurenti sunt Collaboration Suite de la Oracle si Evolution de la Novell.

IBM a incercat sa-si diferentieze software-le sale prin dotarea aplicatiilor sale cu functii instant-messaging.

IM Lotus a fost recent provocata de intelegerea incheiata de Microsoft cu Yahoo si America Online pentru a promova interoperabilitatea IM. Dar Lotus nu se lasa mai prejos introducand deja unlte pentru a construi punti de legatura intre Notes/Domino si alte sisteme IM bazate pe protocolul Session Initiation Protocol, iar suportul pentru serviciile IM va fi urmatorul pas.

Sursa: ZDNet, preluat de SmartNews.