Uragane cu nume de politicieni

De: Marian Andrei / 28.08.2013, 13:00
Uragane cu nume de politicieni
Un grup de ecologiști din SUA a trimis o petiție la Organizația Mondială de Meteorologie cu cererea de a li conferi uraganelor nume de politicieni care neglijează problema schimbării climei.

Chiar dacă a recunoscut că încă nu s-a dovedit științific legătura dintre schimbările de climă și apariția uraganelor, unul dintre activiști a declarat că încălzirea globală poate duce la uragane mai puternice și mai devastatoare. 

Potrivit experților, este puțin probabil ca această propunere să fie acceptată de Organizația Mondială de Meteorologie.

Procedeul de atribuire al numelor uraganelor este relativ simplu: există șase liste pre-aprobate de nume, care sunt valabile câte un an, fiecare. În cadrul fiecarei liste există 21 de nume (câte unul pentru fiecare literă a alfabetului de la A la W, mai puțin pentru Q și U).

Uraganelor li se atribuie câte un nume din această listă, în ordine cronologică: prima furtună (sau uragan) primește primul nume, cel care începe cu litera A, cea de-a doua primește numele care începe cu litera B și așa mai departe.

În cazul în care un uragan este deosebit de distrugător și produce pagube importante, numele lui este scos din listă și înlocuit cu altul.