Uraganul Sandy: Cel puțin 16 morți, curentul electric întrerupt în mai multe zone, străzi inundate

Apropo.ro / 30.10.2012, 09:52
Ce se întâmplă zilele acestea, forțele uraganului Sandy, în statele din SUA din imediata apropiere a Oceanului Atlantic reprezintă o situație fără precedent, în ultimii 50 de ani.

Uraganul Sandy a lovit, luni seara, coasta de est a Statelor Unite în regiunea Statului New Jersey, la New York apele inundând străzile Manhattanului, arzând transformatoare și lăsând orașul în întuneric – situație fără precedent în ultimii 50 de ani, transmite corespondentul Mediafax la New York.

inundatii SUA uragan sandy

Autoritățile au închis tunelurile dinspre Manhattan și mai multe poduri, iar curentul electric a fost întrerupt intenționat în toată partea sudică, incluzând centrul financiar Wall Street. Alte zeci de transformatoare au fost distruse la sud de 39 Street de contactul cu apa, iar stațiile de metrou au fost inundate.

Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața pe teritoriul statului New York. În Queens, un bărbat în vârstă de 29 de ani a fost ucis de un copac smuls din rădăcini.

Aeroportul Laguardia a fost închis complet, iar JFK a operat la limită foarte redusă, existând pericolul ca pistele să fie inundate.

inundatii SUA uragan sandy

Mii de persoane rămase fără curent electric au ieșit pe străzi în New York City, nevenindu-le să creadă ochilor: străzi complet inundate, mașini parțial sub apă iar clădirile complet în întuneric. Situația este fără precedent în ultimii 50 de ani. Singura dată când s-a mai întâmplat ca străzile Manhattanului să fie inundate de apele oceanului a fost în 1960, când uraganul Donna a adus o creștere a nivelului apelor de trei metri. De această dată, însă, nivelul apelor care înconjoară Manhattanul ar fi crescut cu peste patru metri, un record istoric.

Furtuna Sandy a ucis 16 persoane pe teritoriul US – cele mai multe murind strivite de copaci sau stâlpi de înaltă tensiune, și 66 în Caraibe. În US peste 6,2 milioane de locuitori au rămas fără curent electric.

Citește mai multe detalii despre uraganul Sandy, pe Mediafax