Uraniu de contrabandă, de 50 de milioane de dolari, descoperit în capitala Boliviei

De: Marian Andrei / 29.08.2012, 10:30
Uraniu de contrabandă, de 50 de milioane de dolari, descoperit în capitala Boliviei
Guvernul bolivian a ordonat deschiderea unei anchete după ce "aproape două tone" de uraniu au fost descoperite într-un imobil din centrul La Paz, în apropiere de ambasadele Statelor Unite și Braziliei.

Ministrul adjunct de Interne, Jorge Perez, care a condus operațiunile de evacuare a materialului radioactiv, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă că uraniul găsit este înalt radioactiv și poate fi utilizat la realizarea armamentului nuclear.

Potrivit lui Perez, uraniul, a cărei valoare de piață este de circa 50 de milioane de dolari, a fost descoperit în saci de plastic expuși intemperiilor, la parterul unui imobil din centrul capitalei.

„Suntem surprinși de prezența unui material de acest tip, periculos pentru sănătate și în asemenea cantități în centrul La Paz”, a continuat ministrul adjunct, care a reafirmat că Bolivia nu produce uraniu, iar cantitatea confiscată era „în tranzit”, țara de destinație putând fi China.

Ministrul a mai anunțat că au fost arestați patru suspecți, toți cetățeni bolivieni, iar echipe ale Ministerului Sănătății efectuează analize locuitorilor din zonă pentru a determina dacă aceștia au fost afectați de materialul radioactiv.