Ursus își face loc cu greu în portofoliul internațional al SAB Miller

Apropo.ro / 15.06.2005, 10:01
Ursus își face loc cu greu în portofoliul internațional al SAB Miller
Principala marca a sud-africanilor de la SAB Miller, Ursus, unul dintre liderii segmentului mainstream al pieței românești a berii, nu își gasește înca loc în portofoliul internațional al companiei, bazându-se deocamdata pe exporturi limitate pe piețele

Principala marca a sud-africanilor de la SAB Miller, Ursus, unul dintre liderii segmentului mainstream al pieței românești a berii, nu își gasește înca loc în portofoliul internațional al companiei, bazându-se deocamdata pe exporturi limitate pe piețele din SUA și Japonia.

„La acest moment nu vrem sa stabilim Ursus ca unul dintre brandurile noastre internaționale, deși facem câteva exporturi. Nu avem înca ținte pentru export”, spune Dieter Schulze, managing director SAB Miller România.

Compania deține marcile Ursus, Timișoreana, Peroni și Ciucaș carora li se adauga din import marca ceheasca Pilsner Urquel deținuta la nivel internațional de sud-africani.

O decizie privind introducerea marcii Ursus în prezentarile oficiale ale SAB Miller va aparea anul viitor, iar hotarârea privind introducerea acestei marci în portofoliul internațional ar crea primul brand românesc din bere prezent pe piețele externe.

Compania de Bere România (CBR), producatoarea marcii Ursus, a încetat ieri sa mai existe, locul ei fiind luat de Ursus Breweries.

„Am atins maturitatea ca și companie dupa 14 ani de activitate pe piața româneasca. Am creat o noua identitate corporate care sa transmita tradiția noastra româneasca. În plus, legea româneasca ne obliga sa schimbam numele care conțin cuvintele român sau românesc. Studiem de mai mult timp aceasta schimbare și ne gândeam la o noua identitate”, spune Octavian Buzoianu, director corporate affairs SAB Miller. Ursus Breweries va activa ca o identitate în cadrul SAB Miller România.

Schulze nu a dorit sa menționeze suma investiției pentru aceasta mișcare de rebranding, limitându-se sa afirma ca „nu a fost atât de semnificativa”.

Oficialii SAB Miller spun ca vânzarile lor pe piața româneasca au atins anul trecut pentru prima data 3 milioane de hectolitri și o cota de piața de 24%. Cifra de afaceri a companiei a fost anul trecut de 120 de milioane de euro, în creștere cu 23 de milioane de euro fața de anul precedent. „Nu pot înca oferi niște estimari privind vânzarile noastre din acest an, dar speram sa creștem într-un ritm mai mare decât cel al pieței berii unde creșterea va fi de circa 4%”, spune Schulze.

România a fost, alaturi de Rusia și Bulgaria, principalul motor de creștere pentru SAB Miller în regiune.

SAB Miller deține în România Pilsner Urquel în segmentul superpremium, Peroni în cel premium, Timișoreana și Ursus în mainstream și Ciucaș în cel economic. Compania deține patru facilitați de producție (ultima preluare derulându-se anul trecut și având ca ținta Aurora Brașov pentru 22 de milioane de dolari) și 1.300 de angajați. SAB Miller a lansat recent pe piața româneasca marca italiana de bere Peroni, dupa preluarea la nivel internațional a producatorului acesteia, și s-a lansat în segmentul de bere la PET cu marca Ciucaș.

„Dezvoltarea segmentului de bere la PET este un fenomen interesant în câteva țari europene: România, Rusia și Bulgaria. Aceasta piața va crește având în vedere ca și unii dintre competitori s-au lansat în acest segment”, spune Schulze. El a afirmat ca, în acest an, eforturile SAB Miller se vor concentra pe creșterea capacitații de producție a fabricii de la Buzau.

Piața autohtona a berii s-a ridicat, anul trecut, conform estimarilor din piața, la circa 600 de milioane de euro și 14 milioane de hectolitri, în creștere ușoara fața de indicatorii din anul precedent: 550 de milioane de euro și 12,8 milioane de hectolitri.

Pe piața, tonul a continuat sa fie dat de cei patru mari : Brau Union România, filiala româneasca a gurpului olandez Heineken, SAB Miller, Interbrew – membra a Inbev și Tuborg din grupul danez Carlsberg în rândul carora s-au infiltrat European Drinks, care a facut un salt direct pe locul patru foarte aproape de locul trei, și Bere Mureș care și-a întarit poziția de pe locul șase.

Anul nu a început prea bine pentru jucatorii din piața, lunile de iarna și vremea ploioasa din ultimele luni grevând asupra vânzarilor tuturor jucatorilor.

Stelian Negrea
ZF Transilvania Cluj