V-ați cerut banii?

Apropo.ro / 19.12.2001, 14:19
V-ați cerut banii?
În urma articolului "Clujeni, cereți-va banii!", publicat în numarul trecut, redacția a fost asaltata de apelurile cititorilor care solicitau informații despre restituirea TVA-ului pentru montarea de microcentrale. Pe parcursul saptamânii trecute, câteva întrebari au tot revenit

În urma articolului „Clujeni, cereți-va banii!”, publicat în numarul trecut, redacția a fost asaltata de apelurile cititorilor care solicitau informații despre restituirea TVA-ului pentru montarea de microcentrale. Pe parcursul saptamânii trecute, câteva întrebari au tot revenit în aceste convorbiri, motiv pentru care CLUJEANUL le-a adresat celei mai în drept persoane: Mihai Costin, directorul general al Direcției Generale a Finanțelor Publice și Controlului Financiar de Stat Cluj (Interviu de Ralu Costea)

O singura firma, TVA integral

– De ce printre actele solicitate se numara autorizația de construire sau certificatul de urbanism, din moment ce acestea nu mai sunt obligatorii dupa 1 septembrie 2001? – Aceste acte sunt cerute pentru cei care și-au montat microcentrale înainte de 1 septembrie 2001. În acele cazuri, se ia în considerare valoarea lucrarii înscrisa pe autorizația de construire. Cei care și-au instalat microcentrala dupa 1 septembrie nu mai trebuie sa le depuna. Lor li se ia în considerare valoarea înscrisa în contractul încheiat cu prestatorul de servicii. – Exista limita de timp pentru depunerea dosarelor? – Cei care și-au instalat microcentrale în 2000 pot sa depuna dosarele, conform legii, numai pâna la 31 decembrie 2001, la Administrația Financiara. Atenție, programul cu publicul dureaza pâna în 28 decembrie. – Persoanelor care au achiziționat microcentrala de la o firma, dar și-au instalat-o cu o alta firma nu li se restituie TVA-ul decât pe contravaloarea manoperei. De ce? – Firma care vinde este comerciant, nu prestator de servicii, iar Ordinul 1026 prevede ca, în cazul în care la lucrare participa mai mulți executanți, „numai un singur prestator desemnat de beneficiar factureaza fara TVA, urmând ca ceilalți sa factureze cu TVA”. În cazul în care prestatorul de servicii a furnizat și microcentrala, se restituie TVA-ul pentru valoarea totala din contract.

Doar 8 dosare complete!

– Unde se depun actele și unde pot obține clujenii informații? – În ședința de conducere, s-a dat ordin ca în toate unitațile din județ sa se înființeze un ghișeu special pentru restituirea TVA-ului. – Cum pot oamenii sa intre în posesia unei copii de pe certificatul de înregistrare ca platitor de TVA al firmei prestatoare? Nu este treaba Finanțelor sa verifice aceste firme? – Prin cerere catre firma, care ar trebui sa nu refuze eliberarea copiei. Certificatul este emis tot de Finanțe, însa Ordinul 1026 include aceasta copie printre actele obligatorii. – Când se vor restitui banii? – Restituirile se vor face progresiv, în funcție de verificarea dosarelor și de întrunirea condițiilor. Vineri (14 decembrie – n.r.), din cele 80 de dosare depuse, numai 8 erau complete. – Ce se întâmpla cu persoanele care își monteaza microcentrale în prezent? – Lor li se factureaza direct cu cota 0 pentru TVA. Firmele știu deja de aceasta prevedere.