Va curge sînge

Apropo.ro / 17.03.2008, 00:00
Va curge sînge
Cînd Daniel Plainview aude vorbindu-se despre un orăşel din California unde un ocean de petrol bălteşte aproape de nivelul solului, se gîndeşte să-şi încerce norocul şi pleacă împreună cu fiul său în Little Boston. În acest colţ pierdut de lume, unde principala problemă este supravieţuirea şi unica distracţie este slujba de la biserica simpaticului predicator Eli Sunday, lui Plainview îi va surîde norocul.

”There Will Be Blood” este adaptarea romanului ”Petrol” al lui Upton Sinclair, apărut în 1927. Paul Thomas Anderson l-a descoperit din întîmplare într-o librărie din Londra. Pentru a se impregna de atmosfera epocii, regizorul s-a dus pînă la Silver City, New Mexico, unde a existat odată o mină de argint. Din muzeul de aici, a luat numeroase informaţii pe care le-a folosit în film. Tot aici, dar şi în Mexic, au avut loc şi filmările, din mai pînă în august 2006. În timp ce erau în Marfa, Mexic, au fost vecini cu ”No Country for Old Men” (2007). Pe care i-au şi încurcat: testînd nişte efecte pirotehnice, echipa lui Paul Thomas Anderson a făcut atît de mult fum că fraţii Coen au fost nevoiţi să întrerupă turnările pînă a doua zi pentru a se degaja atmosfera. Echipa a făcut rost de o locomotivă de epocă autentică: o Prairie Old N°7 construită în atelierele Baldwin Locomotive Works din Pennsylvania în 1907. Compozitorul muzicii este Jonny Greenwood, chitaristul celebrului grup rock Radiohead. Paul Thomas Anderson i-a trimis scenariul încă neterminat lui Daniel Day-Lewis, iar acesta a acceptat imediat rolul, declarînd că e un mare fan al lui ”Punch-Drunk Love” (2002), primul lung-metraj al regizorului. A fost extrem de inspirat pentru că rolul Daniel Plainview i-a adus Globul de aur, BAFTA şi Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal.

Premiera 21 martie
TO: There Will Be Blood. Producţie SUA, 2007
R: Paul Thomas Anderson. Cu: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Kevin J. O’Connor, Ciarán Hinds, Dillon Freasier, Sydney McCallister, David Willis.
Distribuit de Prooptiki România