Cercetătorii din Noua Zeelandă au modificat genetic o vacă pentru a produce lapte cu conținut foarte scăzut dintr-o proteină care poate cauza reacții alergice în cazul copiilor.
Ei speră că această tehnică prin care a fost utilizat procesul interferenței ARN ar putea fi folosită pentru a controla mai multe trăsături ale animalelor, dar și pentru a îmbunătăți rezistența organismului contra unor infecții.
Având în vedere că mamele alăptează din ce în ce mai rar, laptele de vacă este o sursă de hrană pentru bebeluși tot mai căutată, însă totodată riscantă.
„În țările dezvoltate, 2-3% dintre copii sunt alergici la anumite proteine din laptele de vacă în primul an de viață”, notează cercetătorii într-o lucrare publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences.
:format(webp):quality(100)/https%3A%2F%2Fwww.apropotv.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmedia%2F7092%2F10149182%2F1-vaca2.jpg)
Lapte de vacă
Anower Jabed și colegii săi de la compania AgResearch spun că laptele vacii modificate genetic este cu 96% mai sărac în proteina numită beta-lactoglobulina, care provoacă alergii.
Deși există procese industriale care pot reduce potențialul alergetic al laptelui, acestea sunt mai scumpe și pot rezulta în produse cu gust amărui.
Procesul interferenței ARN a funcționat până acum doar în cazul plantelor și al viermilor, iar cercetătorii vor afla în timp dacă acesta funcționează și la animale.