Vacanta cu mistere politice

Apropo.ro / 05.06.2006, 14:42
Vacanta cu mistere politice
Printre peisajele exotice, soarele lenes si biciclistii distinsi, se strecoara timida traditia birmana, un subiect pe cat de tabu, pe atat de fascinant. Myanmar e ca un pod peste timp. "Eram la pagoda in Yangon cand un ghid m-a condus langa un clopot mare de rugaciune, care avea langa

Printre peisajele exotice, soarele lenes si biciclistii distinsi, se strecoara timida traditia birmana, un subiect pe cat de tabu, pe atat de fascinant. Myanmar e ca un pod peste timp.

„Eram la pagoda in Yangon cand un ghid m-a condus langa un clopot mare de rugaciune, care avea langa el un bat. Ea a vrut sa-mi arate cum se face. A luat batul si a inceput sa loveasca in clopot… bang….baaaang. Numai ca era un domn care medita sub clopot, in pozitia lotus. Saracul! Cred ca i-au sunat in cap toate clopotele!” Asa isi incepe Ion Schiau, CEO al Chronotime International, povestea despre experienta pe care a avut-o in Myanmar, o tara care, din motive politice, nu a fost inca „stricata de turism”.

La rascruce, intre marile civilizatii ale Asiei, China si India, undeva langa Thailanda, se afla Myanmar (fosta Birmania). Una dintre cele mai mari tari ale Asiei de Sud-Est, Myanmar ramane pana in ziua de azi o destinatie pe cat de misterioasa, pe atat de nedescoperita, ca o insula izolata politic de civilizatia din jur. Numele ii vine de la „myan” care inseamna „a spala” si „putere”. Pe langa toate deliciile turistice asiatice traditionale, Myanmar ofera in plus insule virgine, munti inzapeziti, mister politic si plaje exotice, toate in acelasi pachet. Adauga la asta o cultura de doua milenii, cu monumente, asezari antice si 135 de etnii diferite, si obtii aventura ideala, fie ca esti intr-o croaziera in josul Raului Ayeyarwaddy, ca faci popas in vechiul Bagan dupa o escapada in balon sau ca asisti la spectacolele-protest impotriva regimului politic.

Ecoturismul este aici la el acasa, avand in vedere ca mai mult de jumatate din padurile tarii sunt protejate prin lege. In sudul arhipelagului Mergui se afla una dintre cele mai ?neatinse? paduri tropicale, noua destinatie ravnita de mai toti aventurierii declarati. Yangon, capitala cosmopolita a fostei Birmanii, debordeaza de sarm colonial. Are trei mari strazi principale, lacuri linistite si edificii care aduc omagii arhitecturii secolului trecut. Magnifica pagoda Shwedagon domina cerul orasului, iar vanzatorii ambulanti impanzesc strazile. Scotts Market este unul dintre bazarurile pe care nu trebuie sa le ocoliti, mai ales daca vreti sa va achizitionati ca suveniruri cateva safire sau rubine. Seara, Chinatown este invaluit de aromele mancarurilor traditionale.

Citeste mai mult in