Vaccinare gratuita pentru nou-nascuți și școlari

Apropo.ro / 16.08.2004, 13:39
Vaccinare gratuita pentru   nou-nascuți și școlari
Anul trecut, peste 120.000 de persoane s-au îmbolnavit de rubeola și 45.000 de oreion. Ministerul Sanatații a decis ca anul acesta sa introduca, în calendarul de vaccinari, și protecția împotriva rujeolei, rubeolei și a oreionului. Așadar, toți copiii cu

Anul trecut, peste 120.000 de persoane s-au îmbolnavit de rubeola și 45.000 de oreion. Ministerul Sanatații a decis ca anul acesta sa introduca, în calendarul de vaccinari, și protecția împotriva rujeolei, rubeolei și a oreionului.

Așadar, toți copiii cu varste cuprinse între 12 și 15 luni vor beneficia de vaccinare gratuita. În Programul național s-a prevazut ca, pe parcursul acestui an, toți bebelușii sa fie vaccinați antihepatic B în maternitați, iar la ieșire din spital, împotriva tuberculozei. Școlarii din clasele I, III, VIII și XII intra și ei în campania gratuita de vaccinari.

Nitropector și Nitroglicerina din nou în farmacii

Peste 133.000 de cutii de Nitropector au intrat deja în farmacii, iar fabrica SC Terapia Cluj continua sa produca acest medicament. La fel susține și Sicomed-ul, cel care fabrica Nitroglicerina, ca preparatul se va gasi pe piața farmaceutica romaneasca. Ministrul Sanatații, dr. Ovidiu Branzan, a încurajat cetațenii ca, atunci cand nu gasesc în farmacii astfel de medicamente, sa sesizeze ministerul de resort.

O gura de vin pe zi te protejeaza de cancer ovarian

Australienii au constatat, în urma unor studii științifice, ca vinul poate reduce cancerul de ovare. Mai precis, femeile care beau unul sau doua pahare de vin zilnic sunt cu 50% mai protejate fața de cele care nu beau vin deloc. Penny Webb și echipa sa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala din Queensland au comparat obiceiurile de consum al bauturilor alcoolice a 696 femei cu cancer și 786 fara cancer.

Acestea au fost grupate în: nebautoare, consumatoare de mai puțin de un pahar de vin pe saptamâna, 1-6 pahare pe saptamâna, 1-2 pe zi și doua sau mai multe pe zi. În tot acest timp a fost studiat atent, de catre un oncolog, și țesutul ovarian al fiecarei femei. „Este posibil ca nivelul ridicat al antioxidanților și progesteronului gasit în vin, provenind din struguri și pielița acestora, sa reduca riscul de cancer ovarian”, a declarat Penny Webb.