Vaccinarea antigripala, oprita de MS din cauza neconformitatii vaccinului

De: Marian Andrei / 10.01.2012, 10:42
Vaccinarea antigripala, oprita de MS din cauza neconformitatii vaccinului
Au fost descoperite 350.000 de doze de vaccin la care concentratia uneia din cele trei componente este mai mica decat valoarea impusa.

„La controlul lunar, respectiv cel din 6 ianuarie 2012, specialistii Institutului Cantacuzino au constatat ca sapte serii din vaccinul antigripal, adica 350.000 de fiole, aveau o concentratie scazuta a tulpinei B. Potrivit normelor europene in vigoare, orice produs care nu respecta standardele trebuie retras de pe piata. Astfel ca, la controlul din ianuarie, au constatat aceste suspiciuni, s-a oprit livrarea produselor, care probabil vor fi distruse„, a adaugat directorul general in Ministerul Sanatatii, Amalia Canton.

Canton a mai aratat ca cei aproape 500.000 de romani vaccinati pana acum nu au nicio problema de sanatate in urma vaccinarii.

Ministerul Sanatatii a mai informat ca „s-a convenit sistarea vaccinarii antigripale sezoniere pe o perioada de 7-10 zile, pana la finalizarea tuturor analizelor”, tinand cont de „evolutia favorabila a virozelor respiratorii si gripei din ultimele saptamani in Romania”.

Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a inregistrat, in ultima saptamana a anului trecut, 53.606 persoane cu infectii respiratorii acute. Dintre acestea, peste 11.429 au fost inregistrate cu pneumonii, iar 42.141 cu viroze respiratorii. Numarul cazurilor compatibile clinic cu gripa inregistrate la nivel national a fost de 36.

Pana in 3 ianuarie, in Romania au fost confirmate in laborator sapte cazuri de gripa sezoniera (A/H3N2).