Vagabondul cu opt Oscaruri

Apropo.ro / 02.03.2009, 00:00
Vagabondul cu opt Oscaruri
Filmul lui Danny Boyle, ”Slumdog Millionaire” / ”Vagabondul milionar”, a cîştigat opt statuete din 10 nominalizări, Sean Penn s-a trezit cu al doilea Oscar, după ”Mystic River”, iar Heath Ledger a primit postum Oscarul pentru rol secundar.

A 81-a ediţie a celor mai rîvnite premii din industria cinematografică şi-a desemnat cîştigătorii. Deşi conducea detaşat, cu 13 nominalizări, ”Strania poveste a lui Benjamin Button” a plecat cu numai trei Oscaruri, efecte speciale, machiaj şi scenografie. În vreme ce ”Slumdog Millionaire”, care va fi adus şi pe ecranele noastre din 13 martie de către MediaPro Distribution, a adunat statuetă după statuetă, inclusiv cele pentru cea mai bună regie şi cel mai bun film.

Pentru a doua oară în istoria Oscarurilor, după Peter Finch, în 1977, s-a decernat postum un premiu. Regretatul Heath Ledger a primit Oscarul pentru rol secundar pentru prestaţia sa din ultimul ”Batman”. În numele actorului, a ridicat premiul familia acestuia. Cel mai original discurs de mulţumire a fost cel al lui Kate Winslet – cea mai bună actriţă într-un rol principal, în ”The Reader” – care a spus că nu poate să recunoască faptul că nu s-a gîndit la un discurs pentru că încă de la opt ani exersa primirea Oscarului în faţa oglinzii cu o sticlă de şampon pe post de statuetă.

La categoria animaţie s-au luptat pentru premiu ”Bolt”, ”Kung Fu Panda” şi ”WALL-E”. ”WALL-E” a adus anul acesta al cincilea Oscar pentru studiourile Pixar. Una dintre cele mai frumoase surprize ale acestei gale a fost prezentatorul Hugh Jackman. Neavînd nimic din ţăranul din ”Australia” sau din nervosul din ”X-Men”, actorul a cîntat, a dansat şi a susţinut patru ore de pre­zen­tare cu eleganţă şi dezinvoltură.

– cel mai bun film – ”Slumdog Millionaire”
– cea mai bună regie – Danny Boyle, ”Slumdog Millionaire”
– cel mai bun actor în rol principal – Sean Penn, “Milk”
– cea mai bună actriţă în rol principal – Kate Winslet, ”The Reader
– cel mai bun actor în rol secundar – Heath Ledger, ”The Dark Knight”
– cea mai bună actriţă în rol secundar – Penélope Cruz, ”Vicky Cristina Barcelona”
– cel mai bun scenariu original – Dustin Lance Black, “Milk”
– cel mai bun scenariu adaptat – Simon Beaufoy, “Slumdog Millionaire”
– cea mai bună imagine – Anthony Dod Mantle, “Slumdog Millionaire”
– cea mai bună coloană sonoră – A.R. Rahman, “Slumdog Millionaire”
– cel mai bun film de animaţie – WALL-E