Valea Frumoasei: De-a lungul „apei viforoase” descrise de Sadoveanu

De: Dragos Tanase / 26.08.2014, 11:04
Valea Frumoasei: De-a lungul „apei viforoase
Izvorând din Munții Cindrelului, un pârău de munte se preface, în drumul său la vale, într-un râu repede, care, pe cea mai mare pare din cursul său, poartă numele de râul Sebeș. În partea sa de sus însă, această „apă viforoasă", cum o numea Mihail Sadoveanu, poartă un nume vechi și fascinant: Frumoasa.

Ce altceva i-ar fi putut îndemna pe oameni să dea unei ape repezi de munte numele de Frumoasa, dacă nu priveliștile minunate pe care le străbate în calea ei? Valea Frumoasei, nemurită de Sadoveanu – care, dându-i acest nume, se referă totuși la râul Sebeș -, este și azi același ținut plin de vrajă.

Deși mașinile au înlocuit de mult căruțele, caii și asinii, iar de-a lungul râului, amenajări hidroenergetice ne ancorează mintea în prezentul tehnologiilor moderne, sensibilitatea oamenilor, mult mai puțin schimbată, vibrează încă la frumusețea peisajelor acestei sălbatice văi carpatine.

Râul izvorăște de sub culmea Cindrel-Frumoasa, purtându-și numele de poveste – Frumoasa -, pe primii vreo 22 km, până la confluența cu Sălanele, un mic afluent de pe stânga sa, unde s-a construit un baraj – finalizat în 1979 -, în spatele căruia s-a adunat un lac de acumulare: Oașa. (Mai departe, în aval, de la Oașa și până la vărsarea în Mureș, râul poartă numele de Sebeș).

Mai multe fotografii și detalii interesante, pe descopera.ro