Valea lui Otzy, în inima Tirolului, între crestele Alpilor…

Apropo.ro / 06.01.2004, 12:21
Valea lui Otzy, în inima Tirolului, între crestele Alpilor...
Aventura poate începe imediat ce te-ai dat jos din teleschi! Ești în mijlocul unui peisaj de poveste, la o altitudine de 2.150 de metri, în minunata vale a lui Otzi, pe ale cărei pârtii se aventurează peste 30.000 de schiori. Numele i se trage de la mumia


Aventura poate începe imediat ce te-ai dat jos din teleschi! Ești în mijlocul unui peisaj de poveste, la o altitudine de 2.150 de metri, în minunata vale a lui Otzi, pe ale cărei pârtii se aventurează peste 30.000 de schiori.

Numele i se trage de la mumia poreclită „Otzi”, care datează din epoca bronzului și care a fost găsită în această zonă în 1991.

În afară de această amprentă a istoriei, nu vei mai găsi nimic vechi aici. Doar pârtiile imense care te invită la o aventură cum n-ai mai avut…

Maiestuoasele vârfuri Hochfirst (3.405 metri), Hochwilde (3.482 metri) și Wurmkogl (3.082 metri) stăjuiesc mândre pârtiile de schi de la Gurgl. Dacă vrei să admiri frumusețea acestui paradis de gheată, trebuie să mergi la Festkogel-Alm.

Priveliștea care se va deschide în fața ta este fantastică. O altă variantă ar fi să urci cu aTop Express”, telecabina care te va duce de la pârtia Obergurgl la Hochgurgl. De-a lungul urcușului vei avea parte de o panoramă a Alpilor care te va lăsa cu răsuflarea tăiată.

Gurmanzii și romanticii vor fi și ei foarte încântați. Fără să se deplaseze prea mult, vor găsi în valea lui Otzi câteva locuri minunate: Sautens, pentru cei dornici de idile – loc cunoscut pentru căldura cu care-și primește oaspeții, sau Gries și Niederthai, așezate pe un platou unde soarele strălucește făcând zăpada să pară un covor cu pietre prețioase.

Acestea sunt însă locuri pe care fanii Văii lui Otzi nu le cunosc decât în trecere. Tinta tuturor este însă Solden!

„Maxx Mountain of Solden” – este locul care îi atrage pe amatorii de distracții. Și, fără îndoială, nu sunt dezamăgiți niciodată… În fiecare zi se desfășoară câte un eveniment care îi încântă: de pildă, miercurea are loc în Gaislachkogel un concurs de schi nocturn, iar vinerea, tinerii se pot mișca în ritmuri alerte la Petrecerea de la Giggijoch. Aproape 7.000 de amatori de dans stau sub cerul liber până la ora 22, pentru ca în dimineața următoare să-și ia schiurile în spinare…

Nici începătorii nu sunt uitați, pentru ei existând pârtia de la Giggijoch. Cei inițiați preferă pârtiile Rettenbach sau Tiefenbachgletscher.

În parcul Boarders există o pistă specială pentru cei care își doresc o aventură cu grad sporit de adrenalină. Este o pistă destinată celor care adoră valurile și șanțurile, în general șicanele de orice fel, pentru a schia și pentru a-și pune în valoare îndemânarea.

De asemenea, în Hochgurgl se află Halfpipe, o arenă pentru practicanții de snowboard. Aici, pot da adevărate recitaluri de virtuozitate, executând sărituri peste stânci, spre deliciul privitorilor.

Valea mai oferă și alte posibitități de recreere cum ar fi, de pildă, plimbări romantice cu sănii trase de cai, sau, de ce nu, construirea de igluuri… Pentru cei cu adevărat dependenți de adrenalină, există posibilitatea practicării „sporturilor” de genul snow-rafting, tandem-paragliding sau snow-biking.

În restaurante și cabane se pot savura delicioasele preparate tiroleze. Ti-am recomanda să încerci, de exemplu, Groschtl, un soi de tocăniță de cartofi cu carne, Serviettenknodel, găluște cu pesmet, sau, mai bine Schlutzkrapfen – langoși cu umplutură din spanac, varză sau carne… Dacă mai poți și desert… eu zic să iei niște Palatschinken… adică, clătite umplute…