Valentin Uritescu – Din tainele unui om însurat

De: Cătălina Matei / 03.11.2008, 00:00
Valentin Uritescu - Din tainele unui om însurat
La Antena 1, actorul Valentin Uritescu trăieşte ”Scene de căznicie” alături de o nevastă zgripţuroaică, mereu pusă pe harţă şi care vrea să scape de el. În viaţa reală însă, maestrul are la activ o căsnicie de peste 40 de ani. Care este secretul unui mariaj fericit? Actorul ne-a dezvăluit o parte din tainele unui om însurat...

Pe actorul Valentin Uritescu nu l-am mai văzut de multă vreme într-un serial. A jucat mai mult pentru marele ecran sau, pînă de curînd, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Iar de patru ani prezintă emi­siu­nea ”Viaţa satului” la TVR 1. Deşi a mers la mai multe castinguri pentru diverse seriale de televiziune, maestrul nu şi-a găsit locul. Pînă acum, căci, în cea mai nouă pro­ducţie a lui Valeriu Lazarov – ”Scene de căznicie”, Valentin Uritescu face un rol de zile mari.

În serialul difuzat de Antena 1, actorul îl interpretează pe Nae Vulcănescu. Schimbul de replici dintre el şi consoarta sa, interpretată de Silvia Năstase, scoate la iveală multe dintre scenele reale ale unui cuplu obişnuit de vîrsta a treia. ”Mă opreşte lumea pe stradă cînd mă duc la piaţă, mă recunosc din serial şi îmi zic: ”, se amuză actorul.

”Sînt un tip foarte mişto!”

În realitate, actorul are acasă ”o dulceaţă de nevastă”, aşa cum îi place să-şi alinte soţia: ”Eu şi Valeria sîntem căsătoriţi de peste 40 de ani. Căsnicia e o loterie, pînă la urmă. Eu am noroc de nevasta mea, căci i-am făcut cam multe probleme. Chiar dacă eram plecat mai mult de acasă – am avut şi vreo trei amante, nu mai multe! – întotdeauna am avut grijă să nu-i lipsească nimic”, ne mărturiseşte maestrul, care îşi recunoaşte defectele cît şi calităţile în aceeaşi măsură: ”Sînt un tip foarte mişto! O ajut pe la bucătărie, la curăţenie, merg de patru ori pe săptămînă şi fac piaţa la Obor… Avem multe reguli nescrise. Iar căsnicia noastră durează de atîţia ani pentru că împărtăşim o iubire latentă. Pentru că, după ce trece pasiunea de la început, rămîne iubirea”.

Din dragoste… pentru nevastă

Maestrul se regăseşte, uneori, în personajul său: ”O caznă în căsnicie este cînd mă ia cu ea la cumpărături. Eu nu am răbdare deloc, dar, din dragoste pentru ea, o mai fac şi p-asta”, recunoaşte smerit actorul. ”Care este sfa­tul meu pentru tinerii căsătoriţi? Şi eu l-am aflat de la o bătrînă. Filmam printr-un sat din Buzău şi am ajuns la gospodăria unei văduve de 80 de ani. Am întrebat-o cîţi ani a trăit cu bărbatul ei şi mi-a răspuns că peste 50. Atunci am fost curios dacă nu s-a plictisit atîţia ani, iar ea mi-a răspuns aşa: ”.

Sub semnul hazardului

Născut în zodia Gemeni, actorul recunoaşte că s-a cam jucat cu destinul: ”Toată viaţa mea, am trăit sub semnul hazardului. Pe Valeria am cunoscut-o cînd jucam la Teatrul din Brăila. Soţia mea era frumoasă foc şi acum este – îmbătrîneşte frumos! Trei ani, ne-am tot iubit – ne despărţeam, ne împăcam. De fiecare dată, mă întor­ceam la ea, iar ăsta a fost un semn pentru mine. La un moment dat, cînd am venit de la pescuit, Valeria m-a întrebat dacă ne căsătorim. Şi atunci am luat cuţitul meu de vînătoare şi i-am zis că, dacă se înfige în uşă, merg la sfat! Şi s-a înfipt… Aşa că am luat-o imediat de mînă, am găsit vreo cinci martori pe drum şi aşa ne-am căsătorit”.

Raza de sub slănină

”În tinereţe, am fost campion la schi, am făcut gim­nas­tică, aşa că mă gîndeam să dau la Sport. Însă tatăl meu voia să mă fac actor. Tatăl meu a fost maistru lăcătuş la uzina din Cugir şi, de mic copil, îi plăceau filmele. Şi-a cum­părat un aparat de proiecţie, împreună cu un prie­ten. La un moment dat, Ecaterina Oproiu m-a rugat să scriu pentru revista un articol despre cum am ajuns eu actor. Şi am scris . Însă, cum era pe vremea lui Ceauşescu, Ecaterina mi-a spus că nu are cum să lase titlul aşa pentru că o încurcam rău de tot. De ce-am ţinut la titlul ăsta? Pentru că tata îşi punea rolele de film în cămară, sub bucăţile de slănină, lîngă apa­ratul de proiecţie. Iar raza de la aparat trecea printr-o sufragerie de 10 metri lungime, intra în hol şi ajungea în dor­mitor. Acolo, mama punea un cearşaf pe perete şi, împreună cu fratele meu, stă­team în vîrful patului şi ne uitam la filme. Cînd a fost să dau admiterea, am dat cu banu’ de trei ori… şi de trei ori a ieşit pajură, adică Teatru!”

Povestea unui greier

Născut pe 4 iunie 1941, la Vinerea, în judeţul Alba, actorul a jucat în peste 30 de filme. Rolul din ”Noi cei din linia întîi”, sergentul {aptefraţi, i-a adus actorului numeroase premii. În acel an, şi fiul său, Bogdan Uritescu, cîştiga premiul pentru debut. De ceva vreme, actorul scrie o carte: ”Se va numi ori ori . Aluzie la mine, deşi eu, de felul meu, sînt furnică! Mă rog la Dumnezeu să mă ţină în viaţă ca să o termin!”.

Scene de căznicie – luni-marţi, 22.00, Antena 1