Valeri Rozov, nou record mondial la BASE Jumping

De: Marian Andrei / 10.06.2012, 11:00
Valeri Rozov, nou record mondial la BASE Jumping
Cățărătorul de origine rusă Valeri Rozov a stabilit un nou record mondial, după ce a urcat 6 zile până în vârful muntelui Shivling (6543 m), situat în partea indiană a Himalayei, și a efectuat o săritură care a durat 90 secunde.

Rozov este un adevărat superstar în lumea BASE Jumpingului, un sport extrem ce implică sărituri din diverse locuri, precum poduri, clădiri sau turnuri. Rusul, în vârstă de 47 de ani, are deja la activ sărituri spectaculoase, precum cea în vulcanul Kamtschatka (2009) sau de pe vârful Ulvetanna din Antarctica (2010), acestea făcându-l cunoscut în întreaga lume.

„Primul său proiect în Himalaya”, după cum a afirmat Rozov, i-a permis și stabilirea unui nou record mondial. Concret, „cățărătorul de BASE”, dupa cum își spune, împreună cu partenerii săi Alexander Ruchkin și Victor Volodin au ajuns pe vârful Shivling din partea indiană a munților Himalaya pe 25 mai, după o expediție de 30 de zile, dintre care șase numai de ascensiune.

Rozov a găsit locul perfect pentru decolare la 6420 m, și doar 90 de secunde mai târziu, după ce a prins viteze de până la 200 km/h, a aterizat 2200 m mai jos, pe ghețar, în timp ce partenerilor săi le-a luat trei zile pentru a coborî.

Cei trei au devenit și primii ruși care au urcat vreodată masivul Shivling, recunoscut pentru trecătorile periculoase, și care a fost cucerit prima data de abia în anul 1974.

Vezi video cu performanța lui Valeri Rozov, pe Mediafax.