Valeriu Lazarov – Adio, domnule Zoom…

De: Cătălina Matei / 17.08.2009, 00:00
Valeriu Lazarov - Adio, domnule Zoom...
Dacă unii sînt regi în lumea muzicală, alţii – monştri sacri ai marelui ecran, Valeriu Lazarov este, fără îndoială, părintele divertismentului în televiziune. Pe 11 august, marele producător a trecut în nefiinţă, lăsînd în urma sa sute de emisiuni de televiziune şi recorduri de audienţă de neatins. Domnul Zoom, aşa cum îi spuneau spaniolii, pregătea un nou show în România, care urma să fie lansat în toamnă.

Şcolit în România, Valeriu Lazarov şi-a început cariera în Televiziunea Româ­nă, unde emisiunile sale au dat tonul divertismentului TV. Apoi, în 1968, prin intermediul unui schimb între televi­ziunea română şi cea spaniolă, TVE, Lazarov a plecat peste hotare să-i în­veţe şi pe alţii cum se face… diver­tisment. Au urmat alte programe, iar în 1972, producătorul a primit cetăţenie spaniolă.

Tot în anii ’70, maestrul Lazarov a început să fie cunoscut sub porecla ”Mister Zoom” pentru felul în care mînuia de unul singur camera de filmat, abordînd un stil proaspăt de a face tele­viziune, puţin întîlnit în acele vre­muri. În 1979, Lazarov a început co­la­borarea cu televiziunea naţio­nală italiană, RAI, iar în 1981 a intrat în imperiul lui Silvio Berlusconi. În 1995, îşi deschide propria companie de pro­­ducţie, Prime Time Commu­nications.

Recorduri
de audienţe

Divertismentul românesc de televi­ziune de după ’90 s-a schimbat radical o dată cu reîntoarcerea lui Valeriu Lazarov. ”Surprize, surprize” este cea mai longevivă emsiune din România – a fost difuzată timp de 9 ani, creată de maestrul Lazarov şi prezentată de Andreea Marin. De altfel, prin ”şcoala” sa au trecut şi alte nume care, acum, sînt vedete da­torită domnului Zoom: Dan Negru, Mircea Radu, Raluca Moianu şi Cosmin Cernat.

Emisiunile pre­zentate de ei la TVR sau la Antena 1 – ”Academia vedetelor”, ”Ploaia de stele”, ”Ciao, Darwin!”, ”Noaptea ero­rilor”, ”Iartă-mă”, ”Geniali” – sînt crea­ţiile domnului La­zarov. Nici se­rialele TV nu au fost ocolite. ”Se­cretul Mariei”, ”Vocea inimii”, ”Scene de căznicie” şi ”Chi­quititas” sînt şi ele producţii sem­nate de Va­leriu Lazarov. La 73 de ani, maestrul nu plănuia să se retragă din lumea televiziunii. Pregătea un nou format pentru România şi era interesat de new media. Din nefericire, în urma unor complicaţii după o operaţie la colon, Valeriu Lazarov a murit pe 11 august, la Madrid, acolo unde a şi fost înmormîntat.

Moştenitorii

Valeriu Lazarov a fost căsătorit de mai multe ori. Prima soţie, cîn­tăreaţa Elsa Baeza, i-a dăruit primul fiu, Valerio. A divorţat şi s-a că­sătorit apoi cu actriţa americană Didi Sherman, cu care a avut doi băieţi, Sergio şi Roberto. Iar în 2004 s-a căsătorit cu prezentatoarea emisiunii ”Ba­bilo­nia”, Augusta Du­mitraşcu, pe care a numit-o director de dez­voltare in­ter­na­ţională la Prime Time Com­mu­nications. Lazarov avea o avere es­ti­mată la 56 de milioane de euro.