Valul de frig din Europa este „notabil”, dar nu „excepțional” (Poze)

De: Marian Andrei / 07.02.2012, 17:15
Valul de frig care afectează Europa, zilele acestea, provocând moartea a aproximativ 360 de persoane este "notabil" prin durata sa și prin faptul că a ajuns târziu în Europa, dar nu este un fenomen "excepțional", conform Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Valul de frig este provocat de masele de aer rece din Siberia, care împiedică o încălzire a Europei de către temperaturile mai ridicate ale curenților și vânturilor maritime din Oceanul Atlantic, a declarat Omar Baddur, membru OMM.

Deși aceste perturbări meteorologice au o durată îndelungată, acest fenomen nu este neobișnuit în timpul iernilor din emisfera nordică, potrivit lui Baddur.

Au fost semnalate mai ales în Europa estică temperaturi de până la minus 37 de grade Celsius (Ucraina, Polonia, nordul Rusiei), iar în nordul Germaniei au fost înregistrate temperaturi care au atins minus 20 de grade Celsius.

„Cu toate acestea, temperaturile înregistrate nu au atins noi recorduri. Durata îndelungată a frigului precum și sosirea acestuia târzie sunt lucruri notabile, dar nu sunt excepționale”, a menționat oficialul OMM.

Vezi aici o galerie foto cu imagini surprinse in aceasta iarnă, în Europa.

Dacă vreți să aflați mai multe despre vremea pe 15 zile, intrați pe Vremea.Apropo.ro pentru a afla informații exacte și în timp util, atât din România, cât și din cele mai importante 20 de orașe ale Europei.