Vanzarile de masini noi si tranzactiile imobiliare au scazut

De: Marian Andrei / 24.06.2009, 15:29
Vanzarile de masini noi si tranzactiile imobiliare au scazut
Efectele crizei se resimt tot mai mult in buzunare, romanii renuntand sa-si mai cumpere masini noi sau locuinte.

Efectele crizei economice se resimt tot mai mult in buzunarul romanilor, care au renuntat sa-si mai cumpere masini noi sau locuinte. Datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) arata ca vanzarile de automobile noi au scazut la jumatate in prima parte a acestui an. Si tranzactiile imobiliare au inregistrat un regres de aproximativ 36%, potrivit Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Potrivit datelor APIA, piata auto romaneasca totala (automobile, vehicule comerciale si autobuze) a scazut cu 48,1% in mai, fata de aceeasi luna a anului trecut. In intervalul ianuarie-mai, livrarile totale insumand 65.094 autovehicule, in scadere cu 53,4% fata de aceeasi perioda a anului trecut, cand au fost vandute 139.762 autovehicule.

Vanzarile de masini noi din Romania au scazut cu 49,2% in primele cinci luni ale anului, iar vanzarile de vehicule comerciale, al doilea segment al pietei din punct de vedere al volumelor, au scazut cu 71,6% in primele cinci luni.

Tranzactiile imobiliare, au scazut in primele cinci luni ale anului, cu 35,77% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit UNNPR. Astfel, in perioada ianuarie – mai 2009 au fost inregistrate 134.496 de tranzactii imobiliare, in scadere cu 74.193 fata de perioada ianuarie – mai 2009. Totodata a scazut si valoarea impozitelor incasate din tranzactiile imobiliare in aceasta perioada, cu circa 64,14%.