Vânzarile la Bookfest – sub asteptarile editorilor

Apropo.ro / 11.06.2007, 09:45
Vânzarile la Bookfest - sub asteptarile editorilor
Vânzarile la a doua editie a salonului cartii Bookfest, desfasurata între 6 si 10 iunie în pavilionul central al Romexpo, au fost sub asteptari, din cauza numarului mai mic de vizitatori decât la editia precedenta sau decât la celalalt târg de carte important,


Vânzarile la a doua editie a salonului cartii Bookfest, desfasurata între 6 si 10 iunie în pavilionul central al Romexpo, au fost sub asteptari, din cauza numarului mai mic de vizitatori decât la editia precedenta sau decât la celalalt târg de carte important, Gaudeamus, spun mai multi editori.

„Anul trecut la Bookfest, am fost placut surprinsi de încasari. Anul acesta, dimpotriva”, a declarat pentru MEDIAFAX Gabriela Preda, coordonator marketing la Editurile ALL. „Ne asteptam sa depasim Gaudeamus 2006 ca încasari, dar nu cred ca se va întâmpla acest lucru. Au fost putini vizitatori, mai ales în primele doua zile. Cred ca a fost o problema de promovare a târgului”, a adaugat ea.

La standul ALL, s-au vândut, totusi, bine o serie de pachete de carti, la oferta speciala. Cumparatorii s-au orientat spre asemenea pachete cu volume scumpe pentru ca au avut parte de o reducere de pâna la 40%. De pilda, la cel mai scump pachet, ce cuprindea patru albume, reducerea a fost de circa 150 lei. Alte titluri bine vândute au fost „Cronica vietii mele” (vol. I) de Bob Dylan si „Regina Maria a României: Capitole târzii din viata mea. Memorii redescoperite”, carti care s-au gasit, în premiera, la târg.

Si Editura Trei spune ca Bookfest 2007 a fost putin mai slab din punctul de vedere al vânzarilor, în conditiile în care aceasta editura a închiriat un spatiu mai mare de expunere si a propus mai multe titluri decât la târgurile de anul trecut.

Printre cartile de succes ale Editurii Trei la Bookfest se numara „Si tu poti fi Supernanny. Cum sa-ti cresti bine copilul” de Irina Petrea si „Marilyn pe divan” de Michel Schneider, dar si titluri care se afla deja în topurile de vânzari ale librariilor, precum „Vocile puterii” de Adriana Saftoiu. Din „Si tu poti fi Supernanny” – un volum ce a fost lansat sâmbata, la stand, cu Mihaela Radulescu printre invitati – s-au vândut, de pilda, 200 de exemplare, potrivit Vivianei Musa, responsabil de PR.

Reprezentantii RAO spun si ei ca „vânzarile au fost pe masura publicului” – mai putin decât s-ar fi asteptat, mai ales de miercuri pâna vineri. În weekend, numarul de vizitatori a crescut, si la fel si vânzarile. La standul RAO, cel mai mare din târg, cele mai cautate titluri au fost „Nevinovatul” de John Grisham, „Animalele” – o enciclopedie de peste 600 de pagini – si ghidurile turistice publicate de editura.

Fata de anul trecut, vânzarile de la standul Nemira au fost putin mai bune, dar acesta nu este atât meritul organizatorilor Bookfest, cât al editurii care a publicat în ultimele luni carti bune, a declarat pentru MEDIAFAX Teodora Ivan, PR Manager. Potrivit acesteia, numarul de vizitatori din prima zi a fost „dezamagitor”, dar el a crescut în weekend. „Asteptam un numar mai mare de vizitatori”, a precizat ea.

Vizitatorii standului Nemira au cumparat mai ales carti SF, volumele „Cum am ales libertatea. Mic tratat pentru o viata fara griji” de Tom Hodgkinson, „Din ordinul presedintelui” de W.E.B. Griffin si noul „Dincolo de bine, dincoace de rau. Despre iubire” scris de Alice Nastase si Aurora Liiceanu si lansat în timpul târgului.

Polirom a resimtit mai putin numarul mic de vizitatori din primele doua zile, unul dintre motive fiind faptul ca a adus la Bookfest multe noutati, carti venite la târg direct din tipografie. Topul 5 al vânzarilor la standul Polirom este condus de volumul de debut al Mihaelei Radulescu, „Despre lucrurile simple”. Vedeta tv s-a aflat sâmbata la Bookfest, unde a dat autografe. Urmatoarele locuri în clasament sunt ocupate de „Jurnalul” lui Carol I (vol. I), „Însemnari dintr-un bordel turcesc” de Philip O’Ceallaigh & „Cartea vietii mele” de Eugen Istodor, „În noapte” de Haruki Murakami si „Teorema” de Pier Paolo Pasolini.

La Cartea Româneasca, cei mai cautati autori au fost Matei Visniec („Paianjenul în rana” si „Groapa din tavan”), Alexandru Paleologu, Ruxandra Cesereanu („Nasterea dorintelor lichide”), Florina Ilis („Cruciada copiilor”) si Dumitru Crudu („Steaua fara…Mihail Sebastian”).

„Ca o tendinta se observa ca se vând din ce în ce mai bine autorii români”, a declarat pentru MEDIAFAX Oana Boca, directorul departamentului de promovare de la Polirom si Cartea Româneasca. La aceste doua edituri, vânzarile sunt comparabile cu cele de anul trecut, doar în usoara scadere la Bookfest 2007.

Salonul cartii Bookfest, organizat de Asociatia Editorilor din România, a reunit în pavilionul central al Romexpo peste 200 de edituri, care au facut reduceri la preturile cartilor si au lansat aparitii recente. Intrarea a fost libera.

Printre vizitatori s-au numarat presedintele Traian Basescu, oameni politici ca Emil Boc, Theodor Stolojan si Adrian Nastase, vedete mass-media si personalitati din lumea artelor, printre care Mihaela Radulescu, Radu Beligan, Ioan Gyuri Pascu si Alexandru Papadopol.

Totodata, vizitatorii i-au putut asculta, la lansarile de carte, pe Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihailescu, Mihai Maniutiu, Cristian Tudor Popescu, Florian Pittis, Teodor Baconsky, Ruxandra Cesereanu, Eugen Istodor, Vladimir Tismaneanu si altii.

Mediafax

Tags: