Vaticanul ar putea limita numărul de vizitatori al Capelei Sixtine

De: Marian Andrei / 31.10.2012, 12:00
Vaticanul ar putea limita numărul de vizitatori al Capelei Sixtine
Directorul Muzeelor Vaticanului, Antonio Paolucci, a anunțat că Vaticanul va lua, în curând o decizie în acest sens din cauza faptului că operele de artă din capelă sunt amenințate de praful și poluarea produse de turiști.

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de pe Pământ, Capela Sixtină este în prezent sufocată de numărul de turiști care vor să vadă celebrele fresce pictate de Michelangelo. Peste 20.000 de oameni se înghesuie, efectiv, zilnic în capelă pentru a vedea scenele din Vechiul Testament pictate de celebrul artist renascentist.

Însă, din pacate, capela a devenit victima propriei faime, după cum declară criticul literar Pietro Citati. „Am văzut o mulțime de vizitatori confuzi și uluiți, ceea ce este normal, stând înghesuiți unul în altul, facând gălagie, fotografiind cu blitz – deși acest lucru este interzis – și transpirând din belșug. Este o oroare!”, a declarat de curând criticul într-o interpelare publică, cerând Vaticanului să ia măsuri pentru conservarea Capelei Sixtine.

Răspunzând lui Citati, Paolucci a arătat că există planuri de îmbunătățire a ventilației și contracarare a umidității care vor fi făcute curând publice. Totuși, Paolucci crede că singura soluție funcțională ar fi limitarea numărului de vizitatori, însă aceasta nu este agreată de Vatican pentru că, pe lângă dimensiunea artistică este vorba, totuși, de un loc cu înaltă încărcătură religioasă.