Vaughn, orășelul american în care polițiștii nu au voie să poarte arme

De: Marian Andrei / 29.06.2012, 17:00
Vaughn, orășelul american în care polițiștii nu au voie să poarte arme
La prima vedere, pare un orășel de provincie obișnuit. Dar dacă insiști în căutarea de amănunte, descoperi un lucru ciudat: cei doi polițiști ai localității nu au dreptul de a purta arme!

500 de locuitori. 2 școli. Câteva baruri și restaurante. Camere de închiriat, pentru cine dorește să rămână peste noapte (deși nu prea sunt amatori). Trafic rutier redus, infracționalitate aproape zero. Orășelul Vaughn din New Mexico iți dă impresia că este adormit.

Ce îl face deosebit față de alte localități este faptul că unii locuitori al acestui oraș nu au dreptul legal să poarte sau să folosească arme de foc. Printre aceștia se numără și cei doi polițiști locali, care au această interdicție din cauza… cazierului.

Unul dintre aceștia, Ernest „Chris” Armijo, a fost condamnat pentru că nu a platit pensie alimentară fostei sale soții, act considerat grav și pentru care se răspunde penal în Statele Unite. Ajutorul său, care încă nu a absolvit cursurile Academiei de Poliție, a fost, la rândul său, condamnat pentru violență domestică.

Șeriful Armijo spune că nu este deranjat de faptul că nu are armă: „Viața nu este un spectacol. Nu alergam în fiecare moment cu pistolul în mână după infractori, strigând «Poliția! Mâinile sus!». Totul este să știi să vorbești cu oamenii, lucrurile, de cele mai multe ori, rezolvându-se de la sine„.

Locuitorii orașului au păreri împărțte despre această situație, unii declarând că situația este OK, alții spunând că cei doi polițiști ar trebui să plece, iar alții considerând că orașul nici n-ar avea nevoie de polițiști.