Vedete ucise in accidente rutiere

Apropo.ro / 04.05.2009, 23:25
Nici vedetele nu sunt scutite de tragedii rutiere, produse fie din teribilism, fie pur si simplu din ghinion.

Sondajele arata ca britanicii sunt printre cei mai constienti in ceea ce priveste riscurile la volan, dar respecta cel mai putin regulile de circulatie.

Se pare ca 40% dintre accidentele rutiere se produc din cauza vitezei excesive. In Statele Unite, de exemplu, aproximativ 115 oameni mor zilnic pe sosele – un mort la fiecare 13 minute.

Nici Hollywood-ul nu a fost ocolit de tragedii rutiere, iar de-a lungul timpului multe vedete au platit cu viata imprudenta la volan.

Teribilismul pe sosele a facut victime si in randul vedetelor de la noi, iar cazul Laurei Stoica este unul dintre cele mai graitoare in acest sens.

Iata o scurta lista a celebritatilor ucise in accidente auto, care include si nume autohtone:

James Dean

Actorul american s-a nascut in 1931, in zodia Varsatorului, si ramane unul dintre simbolurile cinemtografiei americane, al carui stil a inspirat generatii intregi.

Rolul sau din filmul "Rebel Without a Cause", lansat in 1955, l-a recomandat drept una dintre marile descoperiri ale industriei americane de gen.

Dean si-a interpretat rolurile cu atata naturalete incat nu a surprins pe nimeni sa afle ca si in viata de zi cu zi era un "rebel fara cauza", pasionat fiind de cursele cu masini.

Cariera lui promitatoare s-a incheiat  odata cu cel de-al treilea rol ("Giant" – 1956, lansat postum), pe care l-a jucat alaturi de celebrii Elizabeth Taylor si Rock Hudson.

Cel de-al doilea rol al lui Dean a fost in "East of Eden" (1955). Cand a aflat ca urma sa joace in acest film, actorul si-a cumparat doua masini, un MG TD si un Ford Country Squire.

Pe 30 septembrie 1955, James Dean conducea un Porsche 550 Spyder pe ruta 466 din California, cand un Ford Custom Tudor coupe, care circula din directia opusa, l-a izbit puternic.

Desi a fost transportat de urgenta la spital, actorul nu a supravietuit impactului. Se spune ca ultimele cuvinte, pe care le-a rostit cu cateva secunde inainte de accident, au fost: "That guy’s gotta stop… He’ll see us." ("Tipul asta trebuie sa opreasca… Ne va vedea.")

Diana de Wales

Moartea "Printesei Inimilor" a socat o lume intreaga. Diana a fost prima sotie a printului Charles de Wales, caruia i-a daruit doi urmasi, William si Henry. Cei doi s-au casatorit in 1981, cand ea avea 20 de ani. 

Printesa Diana s-a nascut in 1961, in zodia Racului, si a murit la 36 de ani, in 1997, intr-un accident de masina petrecut la Paris.

Circumstantele mortii sale au tinut multa vreme primele pagini ale ziarelor din lumea intreaga si au iscat o multime de controverse, alimentate de ipoteze potrivit carora moartea Dianei ar fi fost premeditata.

In anii ’90, problemele conjugale ale cuplului Diana-Charles au fost intens mediatizate si se presupune ca infidelitatea printului a impins-o pe Diana in bratele altui barbat. 

Dodi Al-Fayed, fiul miliardarului egiptean Mohamed Al-Fayed, este cel cu care printesa a inceput o relatie amoroasa dupa ce s-a despartit oficial de Charles, in 1996, divort in urma caruia s-a ales cu o avere de 17 milioane de lire sterline.

Printesa de Wales a devenit cunoscuta in special pentru proiectele sale caritabile, motiv pentru care a si fost numita neoficial "Printesei Inimilor".

Diana a murit pe 31 august 1997, la Paris, in timp ce masina in care se afla traversa un tunel, in incercarea de a evita paparazzi.

In masina, alaturi de ea, se aflau Dodi Al-Fayed si managerul Hotelului Ritz din Paris, Henri Paul.

Inmormantarea printesei a fost transmisa live si urmarita de aproximativ 2,5 miliarde de oameni din lumea intreaga.

In urma unor anchete care au durat doi ani, s-a stabilit ca accidentul s-a produs din cauza lui Henri Paul, care ar fi pierdut controlul volanului pentru ca s-ar fi aflat sub influenta alcoolului.

Acest verdict nu a fost niciodata pe deplin acceptat ca fiind veridic.

Falco

Muzicianul austriac nascut in 1957, in zodia Pestilor, este singurul artist care a ajuns pe primul loc intr-un top american, cu melodii cantate in limba germana.

Cele patru hit-uri ale sale sunt "Der Kommissar", "Rock Me Amadeus", "Jeanny" si "Coming Home (Jeanny Part 2).

Falco a murit in 1998, la varsta de 40 de ani, in urma unor rani provocate de un accident rutier. Artistul conducea un Mitsubishi Pajero pe un drum de langa orasul Puerto Plata, Republica Dominicana.

Rezultatele autopsiei, din care a reiesit ca sangele sau continea o cantitate considerabila de alcool si cocaina, au reprezentat subiectul unor dispute.

Accidentul lui Falco a avut loc cu doar doua saptamani inainte de a implini 41 de ani. In acea perioada muzicianul lucra la un nou album, cu care spera sa revina in forta pe scena muzicala. 

Falco – Naked

 

Grace Kelly (de Monaco)

Inainte de a se casatori cu printul Rainier III, Grace Patricia Kelly a fost o actrita cunoscuta si a devenit unul dintre fashion icon-urile vremii.

Printesa Grace de Monaco s-a nascut sub zodia Scorpionului, in Philadelphia, in anul 1929.

A obtinut primul rol cinematografic la varsta de 12 ani, iar mai tarziu a jucat alaturi de actori celebri precum Cary Grant si Clark Gable.

In 1956 s-a casatorit la Monaco cu printul Rainier, caruia i-a daruti trei copii, Caroline, Albert si Stephanie. Dupa casatorie, sotul ei a interzis toate filmele in care a jucat Grace, precum si sa mai accepte roluri.

In anul 1982, printesa a suferit un atac de cord in timp ce o conducea pe fiica sa, Stephanie, spre Monaco, intr-un un Rover P6 .

A fost transportata la spital, insa deja intrase in coma si avea rani severe. A murit in ziua urmatoare, la spitalul din Monaco, redenumit ulterior Centre Hospitalier Princesse Grace.

 

Lisa "Left Eye" Lopes

Cantareata americana a fost una dintre componentele trupei TLC, alaturi de T-Bozz (Tionne Watkins) si Chilli (RozondaThomas). 

Era poreclita "Left Eye" pentru ca la inceputul carierei obisnuia sa poarte o pereche de ochelari cu un prezervativ atasat in locul lentilei stangi, in ideea de a promova sexul protejat.

Lisa s-a nascut in anul 1971, sub zodia Gemenilor, si a murit la varsta de 30 de ani, in Honduras.

Cantareata lucra la cel de-al doilea sau album solo, dar si la cateva melodii pentru TLC, cand a fost implicata intr-un grav accident auto.

Din cele 10 persoane care se aflau intr-un Mitsubishi Pajero, ea a fost singura care nu a supravietuit.

Lisa a incercat sa evite coliziunea cu un alt automobil care circula din directia opusa si a virat brusc de pe sosea.

In timp ce masina s-a rostogolit de cateva ori, Lisa a fost aruncata prin geam, ranile severe de la cap cauzandu-i moartea.

Decesul ei a atras protestul lui Dale Earnhardt, Jr., pentru ca cineva facuse publice cateva poze de la autopsie.

Laura Stoica

Accidentul din anul 2006 in care si-a pierdut viata cantareata Laura Stoica a indoliat industria muzicala romaneasca.

Laura si logodnicul ei, Cristian Margescu, se aflau in masina personala, care circula pe DN2, cand o Dacia a intrat pe contrasens si a lovit din plin Renault-ul Clio, in zona localitatii ialomitene Sinesti.

Nu cu mult timp inaintea tragicului accident cantareata anuntase ca este insarcinata si planuia sa lanseze un nou album.

Laura s-a nascut pe 10 octombrie 1967, in zodia Balantei, si s-a lansat la inceputul anilor ’90, la Mamaia.

Primul ei album, numit "Un actor grabit", a fost lansat in 1992.

Dumitru Tinu

Cunoscutul jurnalist, fost director al ziarului Adevarul, s-a nascut in 1940, in zodia Balantei, si a debutat in cadrul ziarului Scanteia.

Dupa 1989, Tinu a fost si presedintele Clubului Roman de Presa.

A murit pe 1 ianuarie 2003, intr-un accident de masina pe DN1, judetul Prahova.

Corpul sau a fost exhumat in anul 2007, pentru efectuarea unor teste care sa infirme sau sa confirme ipoteza ca jurnalistul nu ar fi murit in urma accidentului rutier.

Dupa decesul sau au iesit la iveala cateva detalii din viata personala, care au facut obiectul unor dezbateri indelung mediatizate.

Se pare ca Dumitru Tinu, despre care se stia ca era casatorit, a mai avut in paralel o relatie secreta, cu Emilia Iucinu. Aceasta i-a daruit lui Tinu un fiu, pe care insa nu l-a recunoscut niciodata.

CITESTE SI "Andrei Iucinu este copilul lui Dumitru Tinu, a stabilit instanta"

Grigore Vieru

In luna ianuarie a acestui an, poetul Grigore Vieru a fost implicat intr-un accident rutier, in urma caruia a fost internat in stare grava la Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina de urgenta din Chisinau. 

Dupa cateva zile, timp in care a fost conectat la aparatul de respiratie artificiala, Vieru a murit in spital din cauza insuficientei organelor vitale.

Automobilul in care se afla Grigore Vieru s-a izbit violent, in regiunea comunei Danceni, intr-un scuar cu flori aflat la o intersectie pe traseul care duce spre Chisinau.

Poetul s-a nascut in anul 1935, sub zodia Varsatorului.

Maria Cioncan

Atleta romanca a fost laureata a medaliei de bronz la proba de 1500 m de la Jocurile Olimpice de vara din 2004 de la Atena.

Nascuta in anul 1977, sub zodia Gemenilor, Maria Cioncan a murit in urma unui accident de masina, cand se intorcea din Bulgaria.

O dubla explozie de cauciuc a cauzat pierderea directiei si impactul violent cu un copac.

Maria Cioncan a obtinut de trei ori titlul de campioana balcanica la 800 m si 1.500 m. A mai cucerit doua titluri de campioana nationala de tineret la 800 m si 1.500 m, precum si cinci titluri de campioana nationala de senioare la 800 m, 1.500 m si 3.000 m.

Teo Peter

Fostul basist al trupei Compact s-a nascut in anul 1954, sub zodia Berbecului, si a fost considerat Bruce Springsteen al Romaniei.

Teo Peter a murit intr-un accident rutier, petrecut in 2004. Taxi-ul in care se afla muzicianul a fost lovit de un Ford Expedition condus de un puscas marin aflat in stare de ebrietate.

Soldatul Christopher Van Goethem a refuzat sa coopereze si a reusit sa plece in Germania inainte ca autoritatile romane sa gaseasca motive legale pentru a-l impiedica.

Ulterior, guvernul Romaniei a cerut Statelor Unite ridicarea imunitatii diplomatice a soldatului american, insa a fost refuzat, ceea ce a starnit o serie de proteste din partea comunitatilor de romani din Statele Unite.

Mai tarziu, puscasul marin a fost acuzat de ucidere, obstructionarea justitiei si fals in declaratii.

Cristian Nemescu

Cristian Nemescu s-a nascut in 1979, in zodia Berbecului si a murit la 26 de ani, intr-un accident de masina, alaturi de Andrei Toncu, inginerul sau de sunet.

Fostul regizor si scenarist din „noul val” cinematografic a castigat peste 20 de premii, printre care Marele Premiu la NYU International Student Film Festival din New York, Premiul Special al Juriului la Bruxelles Short Film Festival din Belgia, Public’s Choice la Milano Film Festival din Italia, Premiul Publicului la Internationale Grenzland Filmtage Festival din Germania.

Taxi-ul in care se aflau cei doi a intrat in coliziune cu un Porsche Cayenne, pe Podul Eroilor din Bucuresti. Britanicul care conducea SUV-ul trecuse pe culoarea rosie a semaforului.

In 2007, Cristian Nemescu a primit din partea lui Traian Basescu, post mortem, Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler, „pentru contributia remarcabila la promovarea cinematografiei romanesti”.

 

Â