Vedetele din toată lumea reacționează după moartea lui George Floyd

De: Andra Voiculescu / 03.06.2020, 15:32
Vedetele din toată lumea reacționează după moartea lui George Floyd
Tot mai multe vedete, din toată lumea, protestează în mediul online și trag un semnal de alarmă împotriva rasismului, în urma uciderii lui George Floyd, afro-americanul care a murit după ce un polițist i-a pus genunchiul pe gât, în timpul arestării sale în Minneapolis, Minnesota.

Moartea lui George Floyd a stârnit proteste în SUA, manifestanții apelând cu disperare la încetarea violenței poliției. Floyd era un negru neînarmat care a murit  în timp ce le spunea polițiștilor că nu poate respira. „I can”t breathe” a devenit un slogan asociat cu mișcarea drepturilor civile din Statele Unite. Fraza a fost spusă de doi bărbați de origine afro-americană, Eric Garner în 2014 și George Floyd în 2020, înainte de a se sufoca până la moarte din cauza forței excesive folosite de polițiștii care i-au arestat. Fraza este în mod obișnuit formulată împotriva problemelor mai largi de brutalitate a poliției din Statele Unite.

The Show Must Be Paused, cunoscut și sub numele de Blackout Tuesday, este de asemenea un protest, dar în social media, ca răspuns la uciderea lui George Floyd. Industria muzicală, mass-media, vedetele și oamenii în general s-au mobilizat pe Instagram pentru a sensibiliza în legătură cu rasismul, brutalitatea poliției și Black Lives Matter.

Mișcarea The Show Must Be Paused (Spectacolul trebuie să fie pus pe pauză) a fost înițiată de directorii industriei muzicale de culoare Jamila Thomas și Brianna Agyemang care au lansat pe 1 iunie un cont de Instagram @theshowmustbepaused în care au explicat de ce au început inițiativa și ce își propun să facă: „Ca răspuns la crimele lui George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery și nenumărați cetățeni negri aflați la mâna poliției, #TheShowMustBePaused este o inițiativă creată de două femei negre în muzică pentru a observa rasismul și inegalitatea de lungă durată care există în sala de judecată și pe bulevard. Nu vom continua să desfășurăm afaceri ca de obicei, fără a ține cont de viața neagră. Ziua de marți, 2 iunie, este menită să perturbe intenționat săptămâna de lucru. Luni sugerează un weekend prelungit și nu putem aștepta până vineri pentru schimbări. Este o zi să începem o conversație onestă, reflectantă și productivă despre acțiunile pe care trebuie să le facem împreună pentru a sprijini comunitatea Neagră”.

Acestor acțiuni de pe social media li s-au alăturat numeroși influenceri și persoane publice din toată lumea, printre care:

Barack Obama

Wentworth Miller

Oprah

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I”ve been trying to process what can be said or heard in this moment. I haven”t been able to get the image of the knee on his neck out of my head. It”s there every morning when I rise and when I go through the ordinary duties of the day. While pouring coffee, lacing my shoes, and taking a breath, I think: He doesn”t get to do this. And now the video from the other angle of two other officers pinning him down. My heart sinks even deeper. His family and friends say he was a gentle giant. His death has now shown us he had a giant soul. If the largeness of a soul is determined by its sphere of influence, George Floyd is a Mighty soul. #GeorgeFloyd: We speak your name. But this time we will not let your name be just a hashtag. Your spirit is lifted by the cries of all of us who call for justice in your name!

A post shared by Oprah (@oprah) on

Catherine Zeta Jones

Andreea Raicu

Cristina Ich

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Black Lives Matter (BLM) este o mișcare internatională ce are în centru drepturile omului, originară din comunitatea afro-americană, mișcare care militează împotriva abuzului sistematic împotriva persoanelor de culoare. Mișcarea asta este, deci, despre empatie, despre umanitate, despre înțelegere. Mișcarea asta este despre oameni, despre refuzul nedreptății, despre conștientizarea faptului că rasismul nu a dispărut nici în 2020. Mișcarea asta este, pentru mine, un sentiment, o stare, un fel prin care îmi manifest suportul pentru libertate și egalitate, drepturi fundamentale de care trebuie să beneficieze toți indivizii, mai ales în fața legii și autorităților statului. Mișcarea asta nu trebuie să cadă în derizoriu prin reguli stupide inventate de chibiții social media care visează legi stupide gen „dacă postezi despre BLM, nu trebuie să mai postezi nimic azi”. Says who? And why? Cine scrie regulile astea? Hai să ne concentrăm măcar câteva clipe asupra semnificației acestei zile și să lăsăm vorbele mărunte de pe margine. Rasismul nu dispare dacă azi are Ich 3 postări, 7 sau are doar 1. Dispare dacă toți simțim că suntem egali sub soare, indiferent de culoarea pielii. Peace!

A post shared by Cristina Ich (@christina_ich) on

Horia Tecău

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We. Are. One. Everyone. All the time.

A post shared by Horia Tecău (@horiatecau) on

Anastasia Soare

Sursa foto: Unsplash