Venetia inundata de ape (Poze)

Apropo.ro / 02.12.2008, 00:06
Venetia a fost lovita de cea mai mare inundatie din ultimii 20 de ani.

Venetia a fost lovita de cea mai mare inundatie din ultimii 20 de ani.

Mai mult de 95% din centrul istoric, inclusiv Piata San Marco,a ajuns sub ape, orasul devenind o adevarata mlastina.

Cetatenii orasului si turistii s-au trezit "prizonieri" in case si hoteluri, vazand cum nivelul apelor creste peste pontoane.

Persoanele mai in varsta au fost transportate in zone de siguranta, apa fiind pompata afara din case si magazine.

Primarul Venetiei, Massimo Cacciari, a avertizat turistii care vor sa viziteze in aceasta perioada orasul ca nu este un moment prielnic.

Guvernatorul provinciei Veneto, din care face parte Venetia, a criticat momentul nefast al lucratorilor din domeniul transporturilor sa faca o greva.

De obicei, nivelul apei in Venetia tinde sa creasca pana la 1 metru peste valorile normale, in timpul mareelor numite "aqua alta" care au loc toamna sau iarna.

Orice depaseste aceasta valoare risca inundarea orasului si poate provoca haos in randul celor 60.000 de cetateni si zecilor de mii de turisti.

Ultima notabila inundatie a avut loc in 1966, cand nivelul apei a crescut cu 1,8 metri si a provocat daune materiale si 5.000 de familii au ramas fara case.

Dupa ani de controverse, Venetia a demarat construirea unui sistem de bariere mobile, ce vor purta numele de "Moise", pentru controlul fluxului marin din Marea Adriatica. Acesta va fi gata, cel mai probabil, in 2012.

Costurile lucrarilor se estimeaza undeva in jurul a 4,5 miliarde de euro.

In ultimele zile, natura nu a fost blanda cu Italia, zonele din nord (Umbria si Toscana) fiind sub asediul ploilor, iar Roma a fost strabatuta de furtuni care s-au intins pana in Sicilia.

Proiectul va fi numit "Moise" care, conform Bibliei, a despartit Marea Rosie cu ajutorul lui Dumnezeu.

Venetia sub ape Venetia sub ape
Venetia sub ape Venetia sub ape

Foto: AP

 

Video: Euronews