Vernisajul expoziţiei „Salutări din Uranus” – fotografii şi schiţe prezentate în premieră din vechiul cartier bucureştean

De: Cristiana Trifu / 08.05.2018, 15:06
Vernisajul expoziţiei
Salutări din Uranus! - prima expoziţie interactivă de fotografie şi pictură, dedicată binecunoscutului cartier din centrul Bucureştiului. Sunt prezentate, în premieră, fotografii şi picturi semnate de artistul Traian Bădulescu Sr.

Seria evenimentelor The Grand Heritage continuă cu o expoziţie de excepţie – Salutări din Uranus! – un proiect care aduce laolaltă numeroşi pasionaţi ai celebrului cartier din Bucureşti, dispărut la mijlocul anilor ’80, în urma lucrărilor de modernizare a Capitalei. În cadrul vernisajului au fost prezentate, în premieră, fotografii, picturi şi schiţe realizate de Traian Bădulescu Sr., artistul care a locuit mai bine de 34 de ani în cartierul din centrul Bucureştiului.

Salutări din Uranus! este primul proiect interactiv care îşi doreşte să reproducă atmosfera boemă din cartier, prin imagini reprezentantive, harţi exacte ale locurilor care au fost demolate, precum şi cu multe detalii şi informaţii din respectiva zonă, colectate de un grup de entuziaşti, grupaţi în jurul proiectului Cartierul Uranus, o comunitate de arheologi urbani, care au reuşit să readucă la viaţă numeroase poveşti din unul dintre cele mai frumoase şi mai pitoreşti cartiere ale Bucureştiului.

Proiectul Salutări din Uranus! este compus din două zone diferite, menite să transpună vizitatorul în atmosfera cartierului: în primul spaţiu, va fi prezentată în detaliu strada Uranus, alături de fotografii şi hărţi ale zonei, astfel încât să poată fi identificat uşor vechiul amplasament al cartierului în contextul actual. În cea de-a doua zonă, va fi reprodusă o cameră dintr-o locuinţă tipică a arealului, cu ale sale case în stil neoromânesc, în care vor fi prezentate obiecte personale ale lui Traian Bădulescu Sr., aşa cum existau ele în perioada respectivă, alături de o parte dintre fotografiile şi desenele semnate de artist.
Expoziţia Salutări din Uranus! va dura câteva săptămâni, perioadă în care doritorii vor putea vizita, zilnic, galeriile, pentru a putea admira fotografiile şi materialele puse la dispoziţie de organizatori.

De asemenea, în fiecare joi, începând cu ora 18:00, echipa proiectului Cartierul Uranus, alături de reprezentanţi ai familiei Bădulescu, precum şi alţi cunoscători ai zonei, îi aşteaptă pe toţi cei dornici de a împărţi experienţe, amintiri şi poveşti despre pitorescul unui cartier care a fost, pentru mulţi, unul dintre cele mai reprezentative cartiere din Bucureştiul postbelic.

Despre Traian Bădulescu Sr.

Traian Bădulescu Sr. s-a născut în data de 13 septembrie 1947, la Ploieşti. De la vârsta de trei ani, se stabileşte cu familia la Bucureşti, în cartierul Uranus, unde va rămâne până în anul 1984, momentul demolării forţate ordonate de Nicolae Ceauşescu. Pasionat de mic copil de artă şi literatură, Traian Bădulescu Sr. începe să cocheteze cu grafica, proza şi poezia, încă de pe băncile şcolii generale şi ale Liceului Gheorghe Lazăr, pe care l-a absolvit în anul 1965. A terminat Facultatea de Construcţii şi, ulterior, Şcoala Populară de Artă, secţia pictură, pe care o termină cu nota 10, în anul 1981. Diagnositicat cu scleroză multiplă în anul 1972, Traian Bădulescu Sr. îşi îndreaptă talentul creativ către pictură, iar pasiunea sa specială pentru cartierul Uranus îl determină să imortalizeze pe pânză sau pe peliculă fotografică aproape toate zonele din perimetrul casei sale. Astfel, apare una dintre cele mai complexe baze de date imagistice despre Uranus, o adevărată comoară culturală, pusă acum în valoare, pentru prima dată, de proiectul Salutări din Uranus! Traian Bădulescu Sr. se stinge din viaţă în data de 28 noiembrie 2006, după o chinuitoare luptă cu boala, care i-a afectat puternic capacitatea creativă a muncii sale.

Despre The Grand Heritage

The Grand Heritage este un concept cultural al SCH Grand, sub egida căruia sunt susţinute valorile autentic româneşti, precum şi expresia artistică în toate formele sale. SCH Grand încurajează arta şi originalitatea ca fiind parte a expresiei popopului român, mai ales acum, în Anul Centenarului, moment de regăsire a identităţii naţionale. Evenimentul Salutări din Uranus!  este al treilea proiect, după Autenticitate şi Tradiţie – un eveniment desfăşurat la finalul anului trecut, destinat artei populare româneşti, şi galeria pop-art a artistului bucureştean Ovidiu Solcan, aflată în desfăşurare în galeria comercială The grand Avenue. Salutări din Uranus! este o formă de apreciere şi de recunoaştere a istoriei zonei în care se află, în prezent, clădirea The Grand, în faţa căreia se înalţă, astăzi, Monumentul Eroilor Pompieri, un simbol al cartierului Uranus.

Despre Cartierul Uranus

Proiectul Cartierul Uranus este o platformă de comunicare online pentru toţi cei care apreciază sau se simt ataşaţi de istoria şi farmecul boem al vechiului cartier Uranus, demolat pentru a face loc Centrului Civic al lui Nicolae Ceauşescu. Coordonat de Costin Gheorghe şi Cristian Văraru, doi arheologi urbani pasionaţi de istoria Bucureştiului vechi, Cartierul Uranus a devenit, în scurt timp, locul de întâlnire preferat al celor care au locuit sau se simt legaţi emoţional de această zonă, în special datorită descoperirilor realizate de cei doi, susţinuţi de foarte mulţi locuitori ai vechiului cartier Uranus, oameni care nu îşi doresc ca istoria uneia dintre cele mai zbuciumate zone a Capitalei să fie dată uitării.