Accizele impuse de statul român asupra comercializarii camerelor foto digitale ar putea fi eliminate, daca un proiect de lege propus recent de Comisia pentru Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor a Camerei Deputaților va fi aprobat.
O astfel de masura ar alinia piața româneasca cu cele din Uniunea Europeana, unde nu exista nici un fel de accize în comercializarea de aparate foto digitale, a spus președintele Comisiei, Varujan Pambuccian.
Accizele se ridica în prezent la 25%, ceea ce face ca prețul camerelor digitale cumparate în România sa fie cu un sfert mai mare decât cel din țarile Uniunii Europene, a aratat Pambuccian. Aceasta, în condițiile în care adaosul comercial al vânzatorilor de pe piața autohtona este comparabil cu cel practicat în UE, iar taxele pe valoarea adaugata sunt și ele destul de asemanatoare. Alte doua exemple de țari care nu impun accize în acest domeniu sunt Bulgaria și chiar Albania, a adaugat el.
Pambuccian s-a aratat optimist în ceea ce privește adoptarea proiectului de lege, spunând ca deocamdata nu exista oponenți. „Exista o neliniște ca ar fi vorba de sume mari, dar nu cred ca este cazul”, a spus el.
Într-o piața de aproximativ 5 milioane de euro anual, valoarea totala a accizelor s-ar ridica la doar 1 – 1,5 milioane de euro, a estimat Iriniel Ilie, manager al diviziei Imaging & Printing Group pentru Hewlett-Packard România, unul dintre cei mai importanți comercianți de camere foto digitale pe piața autohtona.
„Prin eliminarea accizelor, parerea mea e ca bugetul nu va pierde”, a spus și Varujan Pambuccian. Ba dimpotriva, este foarte posibil ca el sa câștige pe alte parți, crede președintele Comisiei IT&C a Camerei Deputaților.
Un prim avantaj al eliminarii accizelor ar fi reducerea fraudei fiscale. „Un numar semnificativ de aparate digitale sunt vândute ocolind taxele”, a spus Pambuccian.
În plus, și contrabanda cu camere digitale ar primi o lovitura serioasa prin eliminarea taxelor. Recent, la vama Nadlac a fost anunțata capturarea unui transport de asemenea produse electronice în valoare de aproximativ 2,6 miliarde de lei, a declarat Valentin Negoița, președinte al Asociației Producatorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (APDETIC).
De asemenea, masura eliminarii accizelor va fi un pas important spre „îndeplinirea scopului pe care România îl are, anume trecerea la societatea informaționala”, crede Varujan Pambuccian. El a adaugat ca tehnologia fotografiei digitale are multiple avantaje, unul important fiind faptul ca este „o tehnologie verde”, ecologica. Fotografia digitala economisește resursele naturale pe care le consuma fotografia clasica, chimica. Studiile arata ca numai un sfert din fotografiile digitale ajung sa fie printate pe hârtie, ceea ce arata clar avantajul ecologic, a spus Pambuccian.
„Mi se pare absurd sa accizam sanatatea”, a punctat el.
Un alt domeniu afectat de prezența accizei de 25% la camerele digitale este creditul de consum, care ar putea fi încurajat prin eliminarea taxei.
„Înainte de 1989 mergeam la târguri ca sa visam”, a spus Pambuccian, care a adaugat ca nu vrea ca românii sa trebuiasca sa viseze la produse care le-ar putea sta la îndemâna.
„La noi, o camera digitala e mai scumpa decât un PC, ceea ce e scandalos”, a spus și Valentin Negoița, președinte APDETIC.
HP România a vândut în prima jumatate a anului fiscal 2004 cam de trei ori mai multe camere digitale decât în aceeași perioada a anului trecut, a spus Irinel Ilie, reprezentant al companiei. Daca accizele ar fi fost deja eliminate, probabil ca HP ar fi vândut de cinci ori mai multe unitați, crede Irinel Ilie.
Sony a înregistrat pe piața româneasca o creștere rapida anul trecut. Fața de 2002, în 2003 s-au vândut cu 280% mai multe camere digitale, adica peste 2.800 de bucați, în valoare totala de peste 620.000 de euro.
Și Olympus, un alt jucator important pe piața fotografiei digitale, se arata interesat de eliminarea taxei. Compania, care are tradiție în fabricarea de aparate foto cu film, a vândut anul trecut în România 1.300 de camere digitale și 6.400 tradiționale.
Pe o piața foarte sensibila la preț cum este cea româneasca, o ieftinire cu 25% va fi benefica pentru toata lumea, sunt de parere inițiatorii proiectului de lege. Daca totul merge bine, legea ar putea intra în vigoare înainte de finalul anului, probabil în jurul datei alegerilor generale, crede Varujan Pambuccian, președintele Comisiei IT&C a Camerei Deputaților.
Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, [email protected].