Vești bune pentru amatorii de mașini second-hand din UE

De: Marian Andrei / 05.04.2012, 17:00
Vești bune pentru amatorii de mașini second-hand din UE
Vicepreședintele Comisiei Europene Antonio Tajani a propus un nou regulament pentru simplificarea reînmatriculărilor mașinilor ce provin din țările Uniunii Europene (UE), care va conduce la economii substanțiale de bani și de timp.

Tajani, responsabil pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: „Este inacceptabil ca, la 20 de ani de la intrarea în vigoare a pieței interne, să mai existe atâtea obstacole în calea cetățenilor și a intreprinderilor. Propunerea noastră pune capăt multor formalități și proceduri de durată legate de înmatricularea automobilelor”.

Când propunerea va fi adoptată de Parlamentul European și de Consiliu, aceasta va însemna că:

– cetățenii care își petrec o parte din an într-o reședință de vacanță dintr-o altă țară din UE nu vor mai fi nevoiți să-și reînmatriculeze automobilul în această țară; cetățenii care se mută definitiv într-o altă țară a UE vor avea la dispoziție șase luni să-și reînmatriculeze automobilul în această țară;

cetățenii care cumpară sau vând un automobil de ocazie in altă țară a UE nu se vor mai confrunta cu controale tehnice suplimentare și cu probleme administrative;

– cetățenii care lucreaza într-o altă țară a UE și folosesc un automobil înmatriculat de angajator în țara respectivă nu vor mai trebui să-l înmatriculeze în țara lor de origine;

– societățile de închirieri auto vor putea transfera autoturisme intr-o altă țară a UE în perioada concediilor fără a le reînmatricula (de exemplu, închiriind aceleași autoturisme pe litoral, în timpul verii, și în Alpi, în timpul iernii).

– autoritățile de înmatriculare vor coopera tot mai mult între ele, facilitând astfel identificarea și urmărirea autovehiculelor furate.

Propunerea urmează să fie acum discutată de către Parlamentul European și Consiliu. După ce va fi aprobată, statele membre vor avea la dispoziție un an ca să pregăteasca noile proceduri, respectiv software-ul pentru schimburile de date etc.