Vesti bune si vesti rele despre scumpiri

Apropo.ro / 30.03.2009, 10:22
Vesti bune si vesti rele despre scumpiri
Medicamentele, legumele si fructele se vor scumpi. Carnea, lactatele si branzeturile - nu!

De la 1 aprilie, fumatorii vor scoate cu 40 de bani mai mult pentru fiecare pachet de tigari, ca urmare a majorarii accizei la tutun. Bauturile alcoolice cu o concentratie alcoolica de maximum 22% vor costa si ele mai mult, tot din cauza majorarii accizelor. Dar daca berea, vinul sau tigarile sunt mofturi, nu acelasi lucru se poate spune despre medicamente sau mancare. Medicamentele romanesti se vor scumpi cu 6% la producator, in timp ce pretul din farmacii va creste cu 1%. "In preajma sarbatorilor, se anunta si cresterea cu 5-20% a preturilor la legume si fructe, care in acest moment sunt importate in proportie de 95%, iar deprecierea leului este principala explicatie“, spune secretarul general al Agrostar.

Pe de alta parte, reprezentantii principalelor patronate din industria alimentara spun la unison ca nu sunt motive de majorare a preturilor si chiar merg pe varianta inghetarii lor la paine, lapte, lactate si branzeturi.

Oficial, situatia ramane stationara si in privinta carnii de porc si a mezelurilor. “Nu sunt motive de scumpire, in spatiul comunitar pretul carnii a ramas neschimbat. In plus, leul s-a apreciat usor in ultima perioada. Si oricum, nu producatorii urcau preturile de sarbatori, ci cei de pe piata neagra, care reprezinta jumatate din piata”, a declarat presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta

De retinut ca in timp ce pentru Romalimenta leul s-a apreciat usor in ultima perioada si nu exista motive de scumpire, pentru cei de la Agrostar deprecierea leului este o adevarata problema, care-i "obliga" sa scumpeasca cu 5 pana la 20% preturile la legume si fructe.

Vezi in Gandul care va fi evolutia preturilor in aceasta perioada.

Â