Vezi filmul revoluţiei, în fiecare zi, din 14 până în 26 decembrie, la Aleph News

De: Andra Voiculescu / 11.12.2020, 12:39
•Ce preţ a avut libertatea de care te bucuri astăzi şi cine l-a plătit? •Care sunt întrebările rămase fără răspuns ale revoluţiei din decembrie 1989? •"În căutarea revoluţiei pierdute" îţi arată, prin imagini şi mărturii ale participanţilor direcţi, cum ne-am câştigat libertatea

Începând cu 14 decembrie, căutăm împreună răspunsuri la întrebările revoluţiei. În fiecare zi până pe 26 decembrie, Aleph News difuzează episoadele filmului „În căutarea revoluţiei pierdute”.

Dacă simţi că eşti liber şi că poţi face orice alegi să faci, află că nu întotdeauna a fost aşa. În timpul regimului comunist, sub dictatura lui Ceauşescu, românilor le erau încălcate drepturi elementare.

Libertatea ta a avut un preţ. L-au plătit oameni ca tine, în 1989. Ei au ieşit pe străzi pentru a striga „Jos Ceauşescu!” şi apoi pentru a apăra revoluţia de oricine ar fi vrut să-l readucă pe dictator la putere. Toţi – şi mulţi alţii ca ei – au iubit un singur lucru mai mult decât viaţa: libertatea.

Pentru o bună înţelegere a revoluţiei din decembrie 1989, ai face bine să te familiarizezi cu contextul politic şi social în care se găsea atunci România. A fost Ceauşescu un patriot genial sau un dictator scăpat de sub control? Cine voia să scape de el, din afara ţării şi din interior? Cine a început revoluţia? Cine a tras în manifestanţi şi cine a coordonat represiunea?

Am refăcut filmul evenimentelor în ordine cronologică. Filmul îţi arată, prin cele mai puternice imagini şi prin mărturiile participanţilor direcţi, cum s-a aprins revolta timişorenilor, cum a cuprins toată Transilvania şi cum s-a ridicat Bucureştiul împotriva lui Ceauşescu şi a comunismului.