Viața bate filmul – adevarata Domino

Apropo.ro / 13.03.2006, 12:38
Viața bate filmul - adevarata Domino
"Domino", ultimul film al lui Tony Scott, este "vag" inspirat din fascinanta cariera a lui Domino Harvey, o fata frumoasa care s-a revoltat împotriva background-ului sau privilegiat și foarte burghez și a devenit vânator de recompense în Los Angeles, dedicându-și

„Domino”, ultimul film al lui Tony Scott, este „vag” inspirat din fascinanta cariera a lui Domino Harvey, o fata frumoasa care s-a revoltat împotriva background-ului sau privilegiat și foarte burghez și a devenit vânator de recompense în Los Angeles, dedicându-și viața capturarii infractorilor violenți. Pelicula se concentreaza pe primii trei ani ai lui Domino în aceasta meserie periculoasa și are o intriga supra-saturata de acțiune, dublata de un stil vizual atât de frenetic, încât ai senzația ca urmarești un clip în fast forward. În rolul titular o avem pe Keira Knightley, care face un rol de „copil salbatic”, departe de imaginea suava cu care ne-a obișnuit.

Dar cine e personajul care a inspirat acest naucitor vârtej de imagini? E superba fiica a lui Laurence Harvey, un faimos actor englez care a jucat în filme clasice precum „Candidatul Manchurian”, „The Room at the Top” sau „Of Human Bondage”. Însa Domino Harvey n-a apucat sa vada filmul inspirat din viața ei. Într-o bizara și tragica întoarcere de situație de tipul „realitatea e mai stranie decât ficțiunea”, ea a fost gasita moarta în cada, la 35 de ani, cu doar câteva saptamâni înainte ca pelicula sa fie lansata pe ecrane. Înecata, se pare, în urma unei supra-doze.

Chiar daca ar fi trait, Domno Harvey nu s-ar fi dus sa vada filmul: era foarte suparata din cauza faptului ca realizatorii carora le-a vândut povestea ei și-au asumat libertați prea mari: au pieptanat-o, au exagerat-o și au omis parțile bisexuale. Muza se simțea ca și când viața i-ar fi fost furata.

Domino a fost copilul din flori al lui Harvey, facut cu Paulene Stone, un celebru manechin al anilor anilor ’60. De mica, a fost agresiva și baiețoasa, refuzând sa se joace cu altceva în afara de Action Men. „Daca mi se dadeau papuși, le taiam parul și le smulgeam mâinile. Ma cafteam cu baieții de la 10 ani. Eram o obraznicatura și o șefa de trupa înnascuta.” Dupa ce tatal ei a murit când avea doar patru ani (parinții ei fiind maritați doar de un an), Havey a fost trimisa la un internat, unde a dovedit un talent excepțional pentru exmatriculare. A schimbat patrru școli. Moștenitoare a unor gene excepționale, Domino a avut o scurta cariera de manechin, a luat cursuri de actorie și a avut tot soiul de activitați destinate celor frumoși și privilegiați.

Dar meseria de model nu i se e potrivea: „eram atât de nefericita, pentru ca încercam sa fiu ceva ce nu eram. Când faceam modeling, toți încercau sa ma manipuleze. Mi-am dat sema ca nu voi fi niciodata în stare sa primesc ordine de la idioți.” A plecat în SUA în 1989. Acolo a încercat sa conduca un ranch în munții din jurul lui San Diego, unde a prins gustul pentru arme și a facut o școala pentru pompieri în San Diego.

Dar urmatoarea ei mișcare a fost și cea mai stranie pentru o fata educata în colegiile scumpe din Londra: a devenit un vânator de recompense, la o agenție din Los Angeles, strângând de pe strazi dealerii de droguri, hoții și ucigașii și câștigând sume care sa-i permita sa traiasca în opulența împreuna cu mama ei. Când avea 24 de ani, un reporter i-a mers pe urme în ghetoruile din LA și a vazut cum blonda sculpturala i-a pus un pistol la stomacul unui barbat care își încalcase termenii eliberarii condiționate și i-a pus, calma, catușele.

Afla mai multe despre Domino Harvey și filmul despre ea numai din

Tags: