Viaţa de prinţesă nu e mereu roz! Blestemul Casei Imperiale din Japonia

De: Cătălina Matei / 08.11.2016, 14:00
Viaţa de prinţesă nu e mereu roz! Blestemul Casei Imperiale din Japonia
Asemeni mamei sale Masako, afectată de o profundă depresie de peste 20 de ani, prinţesa Aiko, fiica moştenitorului la tronul Japoniei, suferă de asemenea de tulburări depresive care o împiedică să meargă la şcoală.

Prinţesa Aiko, în vârstă de 14 ani şi cunoscută pentru faptul că nu a fost văzută niciodată zâmbind în vreo fotografie, lipseşte de peste o lună de la prestigioasa şcoală de fete Gakushuin, potrivit unui comunica al Casei imperiale japoneze. Pare să fie un blestem care planează asupra familei prinţului moştenitor Naruhito. Mai întâi soţia sa, „prinţesa tristă” Masako, iar acum fiica ei, Aiko, au căzut victime presiunii asfixiante pe care o exercită viaţa de la curte. Nu este prima oară când Prinţesa Aiko are probleme la şcoală. Caracter timid şi introvertit, prinţesa a lipsit deja în 2010 de la cursuri din cauza hărţuielii unor colegi de la şcoala primară. Copleşită de „comportamentul grosolan” al unor copii, Aiko nu s-a putut întoarce la şcoală decât câteva ore, însoţită de mama ei, Masako. Din păcate mama ei ştia prin ce trece fata, având în vedere că şi ea a căzut victimă depresiei după căsătoria sa cu Prinţul Moştenitor Naruhito, în 1993.

Din cauza regulilor foarte stricte ale Familiei Imperiale nipone, cea mai veche monarhie cu 14 secole de istorie, această absolventă a diplomaţiei care a studiat la Harvard s-a confruntat cu numeroase probleme de adaptare la viaţa de Palat. În spatele acestei depresii se ascunde mai ales presiunea Agenţia Imperiale de a rămâne însărcinată şi de a da naştere unui băiat, având în vedere că în Japonia este în vigoare legea salică iar femeile nu pot fi moştenitoare la tron.

După un avort suferit în 1999, Masako a dat naştere la 1 decembrie 2001 unei fete, prinţesei Aiko. Lipsa unui moştenitor a obligat guvernul de atunci, condus de premierul Junichiro Koizumi, să promoveze abolirea legii salice, dar în 2006 s-a născut primul vlăstar al Casei imperiale din ultimii 40 de ani. Fiul celui de-al doilea născut al împăratului, Prinţul Akishino, şi al soţiei sale, Kiko, micuţul Hisahito o înlătura astfel pe Aiko din prima linie de succesiune la tron.

Îndepărtată definitiv de la tron, Prinţesa Aiko a crescut adaptând-se unei noi vieţi în timp ce mama sa începea să-şi revină încet după problemele de sănătate. Mai ales datorită sprijinului soţului său, care i-a luat apărarea în faţa mijloacelor de presiune ale Case Imperiale, cum au demonstrat apariţiile publice şi călătoriilor în străinătate pe care Masako le-a realizat din 2013 în străinătate. Dar această recuperare progresiva ameninţă să se năruie, după ce în vară Împăratul Akihito şi-a anunţat intenţia de a abdica din cauza vârstei sale înaintate. În timp ce un comitet de experţi pregăteşte deja succesiunea în favoarea Prinţului Moştenitor Naruhito, Masako se confruntă din nou cu presiunile palatului şi cu problemele de sănătate ale fiicei sale.

Foto Pinterest