Victor Piţurcă, un antrenor cu pretenţii

Apropo.ro / 25.06.2012, 11:26
Victor Piţurcă, un antrenor cu pretenţii
"Sper ca Olanda să nu mai iasă din criză", spune Piţurca. Selecţionerul a urmărit prestaţia dezastruoasă a Olandei la Euro şi îşi face calculele pentru campania de calificare la Mondialul din Brazilia din 2014.

– Olanda a iesit ruşinos de la Euro dupa 3 înfrângeri. E bine pentru noi, având în vedere că e viitoarea noastră adversară în preliminariile pentru Mondial?
Pentru noi era bine că Olanda să ajungă cât mai sus la acest turneu final, să existe o automulţumire pentru ei. Însă, poate să fie şi reversul medaliei – să nu mai iasă din această criză.

– În toamnă, începem preliminariile şi avem 4 meciuri: cu Estonia, Andorra, Turcia şi Olanda. Care e planul de bătaie?
Prima mea grijă acum e Estonia, nu Olanda. În primele două meciuri, cu Estonia şi Andora nu avem voie să nu luăm cele 6 puncte. Apoi urmează partidele grele cu Turcia şi Olanda. Deşi e greu, eu îmi propun 12 puncte din cele 4 jocuri din toamnă. E drept, m-aş multumi şi cu 10.

– Obiectivul din contractul dumneavoastră nu este calificarea la Mondialul din Brazilia, ci calificarea la Europeanul din 2016.
Aşa este, însă când ai în faţă posibilitatea să ajungi la un Mondial în Brazilia, nu cred că se poate da cineva de-oparte.

– Mai putem construi naţionala în jurul unui singur jucător. De exemplu, în jurul lui Mutu?
Depinde numai de el să fie liderul naţionalei. Are o situaţie complicată la echipa de club, Cesena, care a retrogradat în Liga a doua. Îi va fi greu să joace în continuare acolo. Pentru el, ar fi mai bine să se transfere la o echipă din prima ligă.

– Mai poate Mutu să prinda un contract la o echipa mare?
Văd că în acest moment, nimeni nu prea se înghesuie să-l transfere. Oricum, indiferent unde va juca, depinde de el cum va ştii să gestioneze pregătirea, vârsta lui şi tot ce depinde de fotbal.

– Ştiindu-vă cât de sever sunteţi, e clar că Mutu trebuie să joace ca să ajungă la naţionala, nu?
Clar, asta e cel mai important. Să joace. Dar nu doar atât. Contează şi să joace bine, ca în trecut nu am fost foarte mulţumit de prestaţiile sale la echipa de club şi nu l-am chemat la naţională.

– Sunt din ce în ce mai puţine talente pentru naţională. Ce părere aveţi despre naturalizarea jucătorilor străini din campionatul nostru?
Mi-aş dori ca jucătorii valoroşi care nu sunt români şi care joacă în campionatul nostru să fie naturalizeţi.
– E vreunul care vă place în mod deosebit şi l-aţi vrea la naţională?
Nu vreau să dau acum nume, dar îmi plăcea cel mai mult Traore de la CFR Cluj, dar s-a despărţit de campionatul nostru.
– Aţi fost antrenor la Steaua, îl stiţi pe patron. Cum vi se pare venirea lui Reghecampf la Steaua?
Vom vedea când vor începe meciurile oficiale. În ceea ce îl priveşte, nu există nicio siguranţă. Se poate întâmpla tot ce s-a întâmplat cu toţi antrenorii care au fost la Steaua.

-Îi prevedeţi viaţă lungă la Steaua?
Şansele sunt extrem de mici. Poate să-l ajute norocul, însă nici atunci nu există o siguranţă în privinţa mandatului său de antrenor.

– De cinci ani, Bucureştiul nu a mai luat niciun titlu. Credeţi că se rupe în curând tradiţia asta?
În condiţiile date, mai greu. Dinamo trece printr-o perioadă de criză financiară şi nu improspătează lotul. Rapidul s-a despărţit de câţiva jucători valoroşi în loc să mai aducă câţiva. Cu toate că au făcut un transfer benefic- Neluţu Sabău antrenor. La Steaua e perpetua incertitudine, aşa că nu văd prea multe şanse pentru Capitala să cucerească titlul. Mai ales că CFR-ul îşi face meseria – tace şi face.

– Fiica dumneavoastră v-a dăruit un nepoţel. Cum este bunicul Victor Piţurcă?
Cum să fie? Exact că a toţi bunicii. Ies cu el afară, mergem în parc, îl plimb şi îi fac toate poftele. Seara îi mai citesc poveşti, ne uităm împreunaăla desene animate. Un lucru e sigur: face ce vrea el din mine.

-Toată lumea se întreabă cum e posibil că un om la 56 de ani să arate cu 10-15 ani mai puţin?
Nu am o reţetă specială. Ce fac e să mănânc foarte sănătos. Înainte de a mânca trebuie să îmi câştig dreptul de a servi masa. Şi asta înseamna să alerg, să fac sport.

George Trandafir