Videanu: Toader și Vosganian vor veni amândoi în Parlament

Apropo.ro / 06.12.2006, 10:58
Videanu: Toader și Vosganian vor veni amândoi în Parlament
Președintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca vicepremierul propus de liberali nu va fi desemnat pe locul vacant al democraților și ca Mircea Toader și Varujan Vosganian trebuie sau sa fie supuși amândoi votului

Președintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca vicepremierul propus de liberali nu va fi desemnat pe locul vacant al democraților și ca Mircea Toader și Varujan Vosganian trebuie sau sa fie supuși amândoi votului Parlamentului, sau niciunul dintre ei.

„PNL a încercat sa gaseasca un tertip, astfel încât candidatul PD pentru funcția de ministru al Economiei și Comerțului, Mircea Toader, sa treaca prin procedurile parlamentare de învestire, iar candidatul liberal pentru postul de ministru de stat, Varujan Vosganian, sa nu vina în Parlament”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele executiv al democraților, Adriean Videanu.

El a susținut ca nu exista niciun fel de acord între PNL și PD referitor la faptul ca Varujan Vosganian ar urma sa ocupe postul de ministru de stat deținut de democrați.

„Vicepremierul pe probleme economice este postul PD, ca îl ocupa sau nu îl ocupa. PD nu va accepta sub nicio forma acest tertip al PNL. Mi se pare chiar ne-fair-play ceea ce au facut”, a declarat Videanu.

„Din punctul meu de vedere, amândoi trebuie sa mearga în Parlament, și Toader și Vosganian. Varianta anunțata de președinții Camerelor, Vacaroiu și Olteanu, este neconstituționala și nu cred ca Mircea Toader va veni în Parlament, în aceasta situație. Cred ca va fi aceeași unitate de masura pentru amândoi”, a mai spus liderul democrat.

El a adaugat ca, probabil, reprezentanții PNL și-au zis: „Îl ducem pe Mircea Toader în Parlament și poate chiar noi, liberalii, îl trântim”.

„Nu e aceeași regula pentru amândoi, și pentru Toader și pentru Vosganian? Nu vorbim de schimbarea configurației politice pentru amândoi?”, a întrebat retoric Videanu, precizând ferm ca „nu a fost vorba niciodata ca Vosganian sa vina pe locul lui Pogea. Exclus!”.

Președintele executiv al PD a precizat ca, la întâlnirea de marți seara de la Guvern, le-a transmis liberalilor ca trebuie sa își rezolve „aceasta problema”.

Liberalul Bogdan Olteanu a confirmat, marți seara, ca PNL a propus luni democraților declanșarea de alegeri anticipate, pentru ca un guvern nu poate funcționa fara majoritate parlamentara, o modalitate de constatare a susținerii Executivului fiind trecerea unui ministru prin votul Legislativului.

„Daca este o problema sa mearga Mircea Toader singur, merge și Vosganian cu el, merge și Motreanu în Parlament”, a mai spus Olteanu, referindu-se la faptul ca democrații sunt nemulțumiți ca Mircea Toader, desemnat de PD pentru funcția de ministru al Economiei și Comerțului, deținuta pâna luni de conservatorul Codruț Șereș, va trebui sa fie aprobat de Parlament.

Bogdan Olteanu a apreciat ca, de fapt, problema este ca exista modificari de poziții de la o zi la alta.

El a mai spus ca luni președintele Basescu a mizat pe faptul ca îi poate desemna pe toți noii miniștri prin decret prezidențial, fara a fi necesara aprobarea Parlamentului. Marți însa, în urma discuțiilor dintre Basescu, Tariceanu, președinții Camerelor și consultarea Curții Constituționale, s-a constatat ca rigorile legii fundamentale impun ca Mircea Toader sa fie aprobat în Parlament, întrucât prin numirea sa într-o funcție deținuta anterior de PC, care s-a retras de la guvernare, s-a schimbat compoziția politica a Guvernului.

Pe de alta parte, Olteanu a declarat ca, deocamdata, președintele Basescu este contestat de propriul partid, referindu-se la faptul ca PD este nemulțumit ca doar democratul Mircea Toader trebuie sa primeasca votul Parlamentului pentru a fi numit ministru. Olteanu și-a exprimat speranța ca Traian Basescu și liderii PD vor avea o întâlnire marți seara pentru a ajunge la o concluzie.

Într-un comunicat remis, marți seara, agenției MEDIAFAX, Olteanu mai afirma ca, în urma discuțiilor dintre președintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu și președinții Camerelor Parlamentului s-a mai decis ca cel de al treilea post de ministru de stat nu va fi desființat, ci va ramâne vacant.

„Consider ca, din punct de vedere constituțional, odata ce Parlamentul aproba schimbarea compoziției coaliției guvernamentale prin reducerea de la 4 la 3 partide, postul de ministru de stat ramas liber nu mai aparține nici unui partid, ci coaliției PNL-PD-UDMR. Aceasta poate desemna pentru acest portofoliu un membru al oricaruia dintre partidele componente, conform articolului 85, aliniat 2 din Constituție, deci prin decret prezidențial. De aceea, numirea dlui Varujan Vosganian nu trebuia facuta prin votul Parlamentului”, argumenteaza liderul liberal.

El spune ca înțelege temerea PD și așteptarea ca „Mircea Toader sa aiba șanse mai mari, alaturi de Varujan Vosganian”.

„De aceea, noi liberalii putem accepta sa schimbam ceea ce s-a decis ieri cu partenerii noștrii din Alianța DA, precum și înțelegerile cu președintele Traian Basescu”, afirma Olteanu.

În ceea ce privește PSD, Bogdan Olteanu a spus ca formațiunea social-democrata are „un rol de arbitru”, în condițiile în care aliații la guvernare nu reușesc sa se înțeleaga între ei.

Întâlnirea de la Palatul Victoria, dintre lideri ai PNL, PD și UDMR pe tema posturilor din Guvern și a miniștrilor care ar urma sa fie audiați de Parlament, s-a încheiat, marți seara, fara a se ajunge la nicio concluzie.

Mediafax