Viganella, orașul italian care are propriul soare (Video)

Apropo.ro / 02.03.2012, 18:10
Viganella este un orășel din Italia, localizat pe fundul unei văi adânci și înconjurat de un lanț muntos. Cum ajunge soarele aici?

Locuitorii orășelului vechi Viganella, Italia, și-au dorit ca soarele „să răsară” și pe strada lor, motiv pentru care au încercat să facă ceva în acest sens.

Din cauza poziționării geografice, pe fundul unei văi adânci și înconjurat de munți, orășelul este cam privat de razele soarelui. Anual, de la mijlocul lui noiembrie și până la începutul lui februarie, regiunea nu are deloc soare.

GALERIE FOTO

panou oglinda

Ivirea razelor de soare pe 2 februarie este semn de bucurie și mare sărbătoare în rândul localnicilor.

Mulțumită arhitectului Giacomo Bonazi, care este și designer de panouri solare, italienii au oglindă gigantică ce reflectă soarele către oraș. Un așa oraș ce vedea rar razele soarelui a ajuns să fie luminat și chiar încălzit.

Imensa oglindă are 40 de mp, 8 metri lățime și 5 m înalțime. Panoul se găsește la aproape 870 de metri deasupra orașului.

Mai mult decât atât, panoul este controlat de către un software care știe cum anume să miște panoul, astfel încât să fie mereu în bătaia soarelui.

În ultimii cinci ani, timpul ce s-a scurs de când a fost instalată oglinda, mulți turiști au venit să vadă minunea.

panou oglinda

Bonanzi nu a fost crezut, sută la sută, că o asemenea invenție poate fi realizată, însă, acum, lumea se mândrește cu munca sa.

Întregul proiect a costat orașul 100.000 de euro, dar rezultatul final a dovedit că s-a făcut o investiție foarte bună.