Viitorul pariu al telefoniei mobile: transmisia TV

Apropo.ro / 13.07.2004, 12:31
Viitorul pariu al telefoniei mobile: transmisia TV
La început au fost doar convorbirile telefonice. Au urmat tonurile de apel, jocurile, agendele tip organizator personal, și alte mici asemenea funcții utile sau doar distractive. Acum, telefonul mobil și-a fixat un nou obiectiv. Micul sau ecran va gazdui, în

La început au fost doar convorbirile telefonice. Au urmat tonurile de apel, jocurile, agendele tip organizator personal, și alte mici asemenea funcții utile sau doar distractive. Acum, telefonul mobil și-a fixat un nou obiectiv. Micul sau ecran va gazdui, în curand, programe TV transmise în direct.

Televiziunea mobila, așa cum este numita noua tendința a erei digitale, a mai fost încercata pana acum, însa niciodata cu mare succes.

Printre cele mai mari impedimente se numara asigurarea unei recepții de calitate atunci cand posesorul telefonului se afla în mișcare, problema alimentarii cu baterii pentru un timp cat mai lung, și dificultatea (sau lipsa de obișnuința) în a privi un program de televiziune pe un ecran atat de mic.

Într-adevar, la prima vedere televiziunea mobila nu este decat un pas firesc, care trebuie facut în continuarea proiectului de succes al televiziunii digitale. Însa cele doua nu sunt deloc la fel de ușor de implementat.

„Cea mai mare diferența dintre televiziunea digitala și cea mobila este ca prima ruleaza în casele noastre, unde avem o sursa de energie permanenta și o zona ideala pentru recepția semnalului, acoperișul cladirii”, este de parere Mark Squires, reprezentant al liderului producatorilor de telefoane mobile la nivel mondial, Nokia.

Se cunoaște faptul ca ecranele TV au o mare „foame” de energie electrica. În cazul televiziunii pe telefonul mobil, lumina de fundal a ecranului și difuzorul vor trebui sa funcționeze în permanența, ceea ce duce inevitabil la consumarea rapida a bateriei, spun specialiștii.

Însa tot ei sunt cei care cauta soluții. Una dintre cele mai ingenioase propuneri pare a fi aceea a emisiei prin metoda „time-slicing”, ceea ce ar face ca aparatul sa nu recepționeze semnal în continuu, ci numai din cand în cand.

„Time-slicing este o metoda prin care bateria telefonului va rezista mult mai mult timp, pentru ca ea nu va funcționa în continuu”, a explicat Mark Squires.

„Ceea ce se întampla, de fapt, este ca telefonul recepționeaza semnalul în fragmente scurte și foarte intense, iar în intervalul dintre aceste fragmente, el practic se închide complet în afara, evident, de ecran și difuzor”, a spus el.

„Pentru utilizator acest lucru nu este vizibil. El vede programul ca și cum ar fi transmis continuu, dar de fapt telefonul se afla în stand-by majoritatea timpului”, a explicat Squires.

Un alt impediment serios în calea dezvoltarii televiziunii pe mobil este costul suportat de utilizatorul final. Coreea și Japonia sunt printre țarile care au studiat cel mai mult implementarea acestei tehnologii. Însa deși rețeaua 3G coreeana este competitiva din punct de vedere tehnic, costurile de operare raman mari.

„Prima oara m-am uitat la TV pe telefonul mobil cand am fost la pescuit”, a spus Noh Eun Kyung, un utilizator de mobil din Coreea. „Se difuza un episod din serialul meu favorit, și l-am urmarit pe ecranul telefonului”.

„Televiziunea mobila este la îndemana și în același timp distractiva, însa foarte scumpa. M-am uitat doar 45 de minute și m-a costat 50 de dolari”, a spus Kyung.

Specialiștii sunt de acord ca și natura conținutului va fi specifica acestui nou mediu. „Ne așteptam ca în mediul mobil televiziunea sa fie altfel decat așa cum o știm astazi”, a spus Steve Turner, reprezentant al Philips Semiconductors.

„Nu vor fi transmise toate canalele pe care le prindeți acum pe TV-ul de acasa, ci doar programele care prezinta interes mare pentru dumneavoastra. Poate fi sport, muzica, orice, însa va fi ceva pentru care nu sunteți dispuși sa așteptați.”

În prezent exista mai multe moduri de a transmite semnal TV catre telefonul mobil. În primul rand e vorba de rețeaua 3G de mare viteza, însa specialiștii testeaza și transmisia prin satelit, precum și banala emisie terestra.

Televiziunea mobila este cu siguranța unul dintre serviciile viitorului, însa dificultațile tehnice și economice vor mai face probabil sa treaca un timp pana cand o vom vedea la lucru pe scara larga.

Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, [email protected]