Vincent D’Onofrio – Actor… sub acoperire!

Apropo.ro / 05.01.2009, 00:00
Vincent D’Onofrio - Actor... sub acoperire!
A refuzat un rol în serialul “Clanul Soprano”, dar personajul pe care îl interpretează de şapte sezoane în “Lege şi ordine: Intenţii criminale” îi vine mănuşă. Un interviu în exclusivitate pentru PRO TV Magazin, pus la dispoziţie de Hallmark Channel.

-Dat fiind rolul tău din “Lege şi ordine: Intenţii cri­minale”, copiii tăi sînt mai cuminţi cînd sînt în preajma ta?
Copiii mei? Vorbeşti serios? Copiii mei practic îmi conduc via­ţa. Nu sînt deloc intimidaţi de ce fac eu.

– După atîţia ani de cînd interpretezi acest personaj, s-a întîmplat să scapi de vreo amendă pentru că ai fost recunoscut de poliţişti?
Nici nu se pune problema! Ei îşi fac treaba cît de bine pot, iar eu nu vreau să fiu un actor care să profite de ei. Într-adevăr, şi ei se uită la serial. Cineva din Australia mi-a spus că a reuşit de ne­numărate ori să ducă la bun sfîrşit inte­ro­gatoriile cu su­bi­ec­ţii lui, tocmai pentru că s-a uitat la serial. E o nebunie! Se în­tîm­plă să ne mai viziteze poliţişti pe pla­toul de filmare sau să ne în­tîlnim cu ei pe stradă, iar ei sînt chiar entuziasmaţi de asta.

– Spuneai într-un interviu anterior că, de obicei, îţi a­legi personaje care te sperie sau care te pro­voacă în­tr-un anume fel. Acum, că serialul a in­trat în al şap­te­lea sezon, rolul detectivului Ro­bert Goren mai are acest efect asupra ta?
Cînd sînt pe platoul de filmare, cîteodată mi-e teamă că nu ştiu dacă o să-mi iasă sau nu o scenă. Încă mai sînt emo­ţionat şi simt că numai dacă fac ceva dificil pot să rămîn la fel de inte­re­sat de ceea ce fac.

– Ai vrea să împrumuţi una dintre calităţile per­so­na­jului tău şi în viaţa reală?

Nu, am destule probleme în viaţa reală. Îmi place de mine aşa cum sînt. Am o grămadă de responsabilităţi, e ade­vărat, ca ori­ce părinte şi soţ, dar nu mă pot plînge. N-aş da la schimb via­ţa mea pe cea a lui Goren, care e destul de plină de amă­ră­ciu­ne.

– Cît de repede ieşi din pielea personajului?
În momentul în care regizorul strigă “Stop”, încerc să mă “re­în­torc” la mine cît de repede posibil. Pe măsură ce acu­mu­lez tot mai multă experienţă, e tot mai uşor să mă de­taşez de munca mea de peste zi şi să revin la viaţa mea. Actoria nu e chiar aşa de romanţioasă pe cît vrea lumea să creadă. Trebuie să-ţi faci te­me­le, trebuie să te docu­men­tezi, indiferent dacă eşti actor de teatru sau de film. Pe lîn­gă asta, eu încerc să-mi menţin energia pe tot parcursul zilei.

– Ai vrea ca fiica ta să devină actriţă?
Ştie şi ea cît de greu e. Mama ei e actriţă (Greta Scacchi, n.r.), eu sînt actor…deci ştie cu ce se mănîncă meseria asta. Fiica mea e foar­­te deşteaptă, are note foarte bune la şcoală, deci are mai mul­­te opţiuni în viaţă, nu numai acto­ria. Cred că va face o ale­ge­re corectă.

– Cum se comportă oamenii atunci cînd le cereţi permisiunea să filmaţi la ei în casă?
Cîteodată, primesc trataţii cu brînzeturi şi vin şi privesc pe mo­nitor ce se întîmplă la filmări. De obicei, sînt cazaţi la ho­tel pe tim­pul filmărilor, dar se întîmplă ca viaţa lor să se deru­leze în con­ti­nua­re, în paralel cu lucrul nostru la ei în casă.

– Care e atmosfera de pe platourile “Lege şi ordine”?

Rîdem mult. Facem glume, ne mai luăm unii de alţii, unora li se pare amuzant ceva ce altora poate nu li se pare…

– Aveţi mereu de-a face cu subiecte sumbre. Rîsul vă ajută să vă ţineţi departe de stările depresive pe care vi le-ar putea provoca?
Trebuie să ne menţinem moralul ridicat. Mai rău e cînd a­vem de-a face cu copii care trebuie să se prefacă morţi sau joa­că în scene violente. Atunci nu mai e nimic de rîs. Sînt lucruri şi stări despre care nu vreau să vorbesc. Bine că astfel de situa­ţii sînt rare.

Cameleonul uman

Vincent D’Onofrio provine dintr-o familie de sicilieni emigraţi în America. S-a născut în 1959 la New York, a copilărit în Hawaii, Florida şi Colorado, iar şcoala a abandonat-o pentru a face actorie. Debutul şi l-a făcut pe Broadway, iar la 28 de ani juca într-un film al regizorului Stanley Kubrick, “Full Metal Jacket”, producţie nominalizată la Oscar şi la Globul de aur. Pentru rolul soldatului Pyle, Vincent a fost nevoit să se îngraşe 30 de kilograme.

D’Onofrio a avut ocazia să interpreteze o mare varietate de personaje, motiv pentru care a fost supranumit “came­leonul uman”: un preot, un bisexual fost porno star, un terorist, un criminal în serie, un extraterestru, un lider radical al anilor ’60, un scriitor şi un poliţist. Partenerele lui de pe ecran au fost Julia Roberts, Cameron Diaz, Renée Zellweger, Marisa Tomei, Tracey Ullman, Rebecca DeMornay şi Lili Taylor. A fost căsătorit cu actriţa Greta Scacchi doar doi ani, timp în care s-a născut fiica sa, Leila (16 ani). Din ‘97, este căsătorit cu Carin van der Donk, împreună cu care are doi băieţi: Elias Gene (9 ani) şi Luca (11 luni).

Lege şi ordine: Intenţii criminale – luni – joi, 21.00, Hallmark