Viola organista, instrumentul inventat de Da Vinci

Apropo.ro / 21.11.2013, 16:10
Viola organista, instrumentul inventat de Da Vinci
În vestitul caiet cu schițe al lui Leonardo da Vinci s-au găsit și date despre un inedit instrument muzical - viola organistă.

Instrumentul muzical părea să fie un hibrid între un clavecin și un violoncel. Geniul italian Da Vinci numea acest instrument „viola organista”.

Meteo în București și în alte orașe pe vremea.apropo.ro

Acest instrument combină sunetul scos prin apăsarea clapelor cu sunetul susținut al unui instrument cu coarde. Însă, pe cât de ingenioasă pare ideea, ea s-a numărat printre invențiile lui Da Vinci care nu au apucat să fie puse în practică. După aproape 100 de ani de când Da Vinci a creat schița, un organist din Nuremberg construiește primul instrument cu clape și coarde. Mulți alți specialiști vor încerca mai apoi să dea naștere instrumentului imaginat de Da Vinci, unii având mai mult succes, alți mai puțin în realizarea proiectului.

Acum, după aproximativ 5.000 de ore de muncă depuse de-a lungul a trei ani și o investiție de 10.000 de dolari, pianistul polonez Slawomir Zubrzycki a prezentat propria lui versiunea de viola organista. Nu numai că noul instrument este superb, dar el este complet funcțional așa cum a demonstrat chiar Zubrzycki de curând, în timpul Royal Krakow Piano Festival.

Citește mai multe detalii despre instrumentul lui Da Vinci, pe Descoperă.ro